Stedendriehoek

Reden achter terugdraaiing maatregel Kalverstraat

APELDOORN – Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de éénrichtingsverkeer maatregel die op 17 april in werking trad op de Kalverstraat, terug te draaien. Dit met name vanwege de aanhoudende drukte op het Stationsplein en het feit dat veel bestuurders het verbodsbord op de Kalverstraat negeren. Het college geeft aan de omvang van beide effecten dusdanig onwenselijk te vinden dat de geplande evaluatie in juli niet wordt afgewacht. De maatregel wordt met ingang van vandaag, maandag 20 mei, teruggedraaid.

Dit besluit staat nadrukkelijk los van de ambitie die het college heeft om het doorgaande verkeer dat het centrum doorkruist terug te dringen. Omdat het college vindt dat de binnenstad vooral een plek moet zijn waar je fijn kunt winkelen én wonen. Dan is een goed bereikbaar centrum natuurlijk belangrijk, maar ook dat je niet teveel last hebt van doorgaand verkeer. Die ambities blijven onverminderd van kracht, zoals ook verwoord in de Verkeersvisie van de gemeente. De gemeente gaat onderzoeken op welke andere manieren verkeersmaatregelen kunnen bijdragen aan deze doelen.

Verkeersoverlast ingecalculeerd
Dat het tijdelijk drukker zou worden op het Stationsplein was ingecalculeerd. Net als het feit dat een nieuwe situatie vrijwel altijd leidt tot een periode van overlast (en dus klachten) voor zowel omwonenden als verkeersdeelnemers. De gemeente nam diverse maatregelen om de situatie te begeleiden en verduidelijken. Er zijn verkeersregelaars en tekstwagens ingezet, nieuwe verkeersborden geplaatst op diverse locaties en extra haaientanden op het Stationsplein aangebracht.

Na invoering van een nieuwe maatregel heeft het verkeer tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen en om nieuwe routes uit te proberen. Het plan was om de maatregel na drie maanden (in juli) te evalueren.

De gemeente constateerde in de afgelopen weken wel dat het verkeer op de Kalverstraat afnam. Tegelijkertijd bleven erg veel bestuurders de lus via het Stationsplein nemen om hun route dwars door de stad te vervolgen.

Daarnaast negeert een aanzienlijk deel van de bestuurders het verbodsbord op de Kalverstraat. Het college ervoor gekozen om niet in te zetten op handhaving (bekeuren), maar mede in verband met de aanhoudende drukte op het Stationsplein nu te kiezen voor het terugdraaien van de maatregel.

Onderzoek naar andere mogelijke maatregelen
De gemeente gaat verder onderzoek doen hoe het doorgaande verkeer op andere manieren terug te dringen is. De gemeente gaat daarover opnieuw in gesprek met vertegenwoordigers van de bewoners, winkels en bedrijven in de binnenstad.