Stedendriehoek

PROS-APPIE-RUPS

Laatst zei iemand ‘dat hij zo’n last had van de prosecco-rups’. Ik heb meteen geïnformeerd in welk bos dat beest te vinden was. Bleek het om de eikenprocessierups te gaan.

De eikenprocessierups. Momenteel de nummer één-bedreiging voor de mensheid. Vergeet ziektes of oorlog: de vlinderlarve is op oorlogspad. Met massa’s komen ze ons land binnenrupsen. Ze terroriseren menig mens. Ze teisteren Neerlandsche bodem. Ze komen in groten getale om ons, homo sapiens, uit te roeien! Bewust. Die belhamels zijn maar op één ding uit: de mensheid overmeesteren. Er is geen mentholmoesje of Aloë Vera-vetje tegen bestand. De rollen tape roetsjen over de huiden en de ijsblokken sissen over de jeukende plekken. Het land is in blinde paniek. De rups schiet zijn haren bewust, doelgericht en haarscherp in de rondte. De rups is oppermachtig.

De wet is sinds 1 juli appermachtig. Er mag niet meer tegelijkertijd op de fiets getokkeld en op de telefoon getikkeld worden. Wat mij betreft een prima maatregel, ware het niet dat ik de grootste fiets-apper van de gehele gemeente Voorst ben. Al Spotify’end en WhatsAppend slinger ik de landerijen over. Waar we massaal niet in contact willen komen met de levensbedreigende en allesverslindende processierups, kunnen we tijdens een toertochtje de tengeltjes niet van de telefoon afhouden. We moeten in contact blijven. We moeten elkaar blijven kietelen, zelfs op de fiets. De telefoon jeukt in mijn broekzak.

Ik opgezocht wat die harige, levensbedreigende dikke rups nou eigenlijk allemaal veroorzaakt. Jeuk, bultjes, rode, gezwollen ogen, loopneusje en een kriebeltje in de strot. Je kunt moeite met slikken krijgen en een beetje moeten hoesteproesten. Tikkie kortademigheid en in het allerergste geval een koorts. Kotsen, kan ook, maar je moet de eikenprocessierups ook niet opvreten, hè? Als laatste punt zie ik staan dat er ‘algehele malaise’ op kan treden. En daar heb je me. Ik denk dat Nederland een beetje aan algehele malaise lijdt, als het om de processierups gaat. We dwepen in meelij. Maar serieus. Kriebel aan ‘t neusje, kuchen, plekjes? Is dat niet een beetje hooikoorts-gone-wild? Wat moeten die hooikoorts-Henkies dan wel niet beleven, elke keer dat de polletjes een beetje beginnen te pielepallen?

700.000 Brandhaartjes heeft de rupseflups. De haartjes zijn flinterdun en kunnen elke kant op schieten. Tot wel 100 meter kunnen de rupskanonnen bereiken! Inmiddels ben ik mijn huis in huishoudfolie aan het wikkelen en hoop ik dat ik Kerst 2019 nog kan meemaken. Ik ben er bang voor. Ik heb alle ijsblokjes opgekocht uit de supermarkten, heb Aloë Vera planten laten invliegen vanuit de Caraïben en de kippen hebben plaats moeten maken voor containers mentholpoeder. Ik wil dit overleven.

95 Euro kost het geintje, als je appt op de fiets en je wordt gepakt. Denk alleen dat het niet meer zo ver komt. We kunnen niet meer fietsen, door de allesvernietigende processierups. We zullen in dichtgesealede auto’s rond moeten rijden om te overleven tussen de nieuwe heersers der natuur. De rupsen zullen onze wifinetwerken bezet houden en met hun 700.000 tengeltjes ons het leven zuur maken. Ze zullen digitaal contact met ons zoeken en ons laten jeuken. De pros-appie-rups. Ik neem een borrel. Op de proseccorups. Laat Nederland maar in de ban, van de obsessierups. Laten we de rups, eh – rust bewaren!
Voor Robin