Stedendriehoek

Prijs voor inspirerende mensen met beperking

APELDOORN – Dit jaar organiseert het DELA goededoelenfonds voor de derde keer de verkiezing van De Gouden Venus van Milo. Deze onderscheiding is bedoeld voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking. Marcel Wentink is een van de 100 genomineerden op wie men kan stemmen tot en met 9 september via de website www.goudenvenusvanmilo.nl .

Truus Hermkens, projectleider van de stichting Kristal Samen Leven: “Op de website staat te lezen waarmee Marcel Wentink anderen inspireert. Marcel heeft vanaf zijn geboorte een Cerebrale Parese waardoor hij arbeidsongeschikt is geraakt. Hij legt zich echter niet neer bij zijn beperking en kijkt steeds naar wat er wél kan. Hij laat zien dat niemand aan de zijlijn hoeft te staan en dat er heel veel mogelijk is.”
Wentink is actief als taalmaatje voor een Syrische vluchteling, buddy van een man met autisme, speler bij Wir War – een theatergroep voor mensen met een beperking – en bij het Kristalorkest, een muziekproject voor kinderen met en zonder beperking. Hermkens: “Hij droomt van een samenleving waarin iedereen gelijk en waardevol is. Een samenleving waar mensen met en zonder een beperking op gelijkwaardige voet met elkaar omgaan. Dankzij zijn enorme inzet voor de stichting Kristal Samen Leven is het nu mogelijk voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking om volwaardig mee te spelen in een kinderorkest. Door het plezier van samen muziek maken vallen beperkingen en mogelijke vooroordelen weg. Marcel hoopt natuurlijk van harte dat hij een van de kanshebbers is voor de onderscheiding. Hij wil het geldbedrag dat daarbij hoort, gebruiken om nog meer kinderen met een ernstige beperking mee te laten doen met het muziekproject.”
Naast De Gouden Venus van Milo ontvangt de winnaar van het DELA goededoelenfonds 10.000 euro, te besteden aan een goed doel waar hij of zij persoonlijk bij betrokken is. Nummer twee en drie op de lijst ontvangen de zilveren en bronzen Venus van Milo met daaraan een bedrag gekoppeld van respectievelijk 5.000 en 2.500 euro. Op 23 september zal Edzo Doeve, algemeen directeur van coöperatie DELA, in Utrecht de winnaar en de top 10 bekendmaken.