Stedendriehoek

Portret van wilskracht vereeuwigd bij kunstijsbaan De Scheg

DEVENTER – Bij de jubilerende kunstijsbaan De Scheg zijn afgelopen zaterdag foto’s onthuld van liefst dertien olympisch- of wereldkampioenen schaatsen. De Wall of Fame werd onthuld door een van de geportretteerde schaatsers zelf, Stefan Groothuis.

Er zijn aan de fotowand fraaie plekken ingeruild voor Ans Schut, Stien Kaiser, Lotte van Beek, Jan Smeekens, Jan Bos, Stefan Groothuis, Annie Borckink, Mark Tuitert, Ronald Mulder, Michel Mulder, Carlijn Achtereekte, Erben Wennemars en Gerard van Velde. Allen schitteren op foto’s van drie meter breed en twee meter hoog.  

Niet alle kampioenen konden bij de onthulling aanwezig zijn, bijvoorbeeld omdat zij zich moesten voorbereiden op hun deelname aan de IJsselcup, kort daarna. Maar Ans Schut (midden op foto boven) was er wel en zij beleefde een bijzonder moment, aangezien haar doek werd onthuld door haar kleinkinderen Jack en Charley. “Zo mooi dit”, aldus een zichtbaar geëmotioneerde Ans, gouden medaillewinnares op de 3.000 meter tijdens de Olympische Spelen van 1968 in Grenoble. “Het viel overigens niet mee om een geschikte foto hiervoor te vinden, want in mijn tijd waren kleurenfoto’s nog zeldzaam. De foto die het gehaald heeft, stond destijds afgedrukt in de Apeldoornsche Courant, met daarbij het opschrift ‘Portret van wilskracht’.  Dat typeerde me toen goed, ja.”

Kunstijsbaan De Scheg werd in 1993 officieel geopend door de huidige koning (destijds: kroonprins) Willem-Alexander, maar al vroeg in de jaren ’60 kon er worden geschaatst in Deventer. Ans was er vanaf het begin al bij: “Het is prachtig om te zien dat de foto’s hier verschillende schaatsgeneraties vertegenwoordigen”, glimlacht ze. Maar ze vond het uiteraard helemaal geweldig dat haar kleinkinderen de foto zaterdag onthulden. Jack schaatst inmiddels ook alweer enkele jaren in Deventer. Ans ziet in hem karaktereigenschappen van haar zelf terug: “Hij is ook een strebertje op het ijs, net als ik. Maar ik hoef hem niets te vertellen hoor, hij neemt niks van oma aan op schaatsgebied, haha.”         

De opening van de Wall of Fame maakte onderdeel uit van de jubileumweek van De Scheg. Nog tot en met 27 oktober viert De Scheg 25 jaar beleving in beweging, met een extra spectaculair activiteitenprogramma voor jong en oud, sporters en recreanten, zwemmers en schaatsers. Bekijk het volledige programma op www.descheg.nl/jubileumweek