Stedendriehoek

Pollen in de lucht

STEDENDRIEHOEK – Als het aan de temperatuur ligt, dan lijkt het al wel lente. De natuur komt tijdens deze lenteachtige dagen tot leven. De sneeuwklokjes en krokussen staan weer volop in bloei. Dit soort temperaturen horen bij maart, zodat we nu zo’n twee of drie weken voorlopen.

Het mooie weer is heerlijk voor diegenen die van het voorjaarszonnetje houden, maar het betekent ook dat pollen weer loskomen van planten en in de lucht terecht komen. En dat is minder goed nieuws voor mensen die last hebben van hooikoorts. 

Hogere temperaturen – met name in het voorjaar – betekenen vaak een hogere concentratie pollen in de lucht. Het lenteweer, de zon en het uitblijven van regen zorgen ervoor dat stuifmeel en pollen in de lucht terecht komen. Met een beetje wind verspreiden zij dan verder en juist dit veroorzaakt klachten zoals een verstopte neus, zere ogen en niezen.

Het voorjaar gaat nog door
We hebben al een aantal mooie dagen achter de rug en het mooie weer gaat nog even door. Deze week blijft het weerbeeld lenteachtig en na donderdag lopen de temperaturen weer verder op, dankzij een hogedrukgebied. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk weer stralend weer in het weekeinde; heerlijk voor op het terras, maar voor de hooikoortspatiënten iets minder goed nieuws.