Stedendriehoek

Pia Douwes met glansrol terug in Nederlandse theaters

APELDOORN – Ze is zonder twijfel de ‘grande dame’ van de musicalwereld. Pia Douwes (54) is in het nieuwe seizoen eindelijk weer te zien in de Nederlandse theaters. Ze schittert als Morticia in de Broadway hitmusical The Addams Family. Deze voorstelling is vanaf november in slechts negen theaters te zien. Van 5 tot en met 16 december is de musical te zien in Theater Orpheus.

Douwes is vooral bekend van onder meer We Will Rock You, Chicago en Elisabeth. Als Morticia laat ze nu een volledig andere kant van zichzelf zien. Macaber, sexy, sensueel en komisch. The Addams Family is een bij vlagen hilarische musical vol droge humor. Naast Douwes schitteren Johnny Kraaijkamp en Tony Neef in hoofdrollen.

Het verhaal van Pia Douwes leest als een boek. Ze heeft de absolute top bereikt van de internationale musicalwereld. Terwijl ze eigenlijk niet eens de ambitie had om de planken te bestormen maar een baan in de zorg ambieerde. Dans was echter een passie en na een studie en vele workshops volgde een rol in de musicalklassieker Cats. Een show die haar direct op de kaart zette als groot zang- en danstalent.

Na Cats volgden Les Misérables en uiteindelijk Elisabeth. Met de laatstgenoemde musical was haar status als musicalster een feit. Niet alleen in Nederland maar ook in landen als Duitsland en Oostenrijk. Het nummer ‘Mijn leven is van mij’ is inmiddels onderdeel van het collectieve geheugen. Tot op de dag van vandaag trekt Douwes overal waar ze optreedt volle zalen. Er verscheen dit jaar zelfs een documentaire over haar bewogen leven. Daarin komt ook de schaduwzijde van de roem aan bod. De omgang met de voortdurende druk om te presteren en de zorg voor haar hoogbejaarde ouders, in combinatie met haar nog altijd onverminderd voortrazende carrière waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Naast vele optredens in het buitenland, schitterde ze bijvoorbeeld afgelopen zomer tijdens een concertreeks bij Paleis Soestdijk. En nu staat misschien wel de meest bijzondere rol van de afgelopen jaren voor de deur: die van Morticia in The Addams Family. Een Broadway hitmusical die in een volledig Nederlandse bewerking vanaf november op tournee gaat langs negen theaters. Het is de eerste keer sinds jaren dat Douwes weer onderdeel is van een grote reizende musicalproductie in Nederland.

Douwes kijkt uit naar haar deelname aan The Addams Family en niet zonder reden. Ze voert een absolute sterrencast aan waarin de top van de Nederlandse musicalwereld vertegenwoordigd is. Onder anderen Johnny Kraaijkamp, Tony Neef, Terence van der Loo, Marjolein Teepen, Irene Kuiper en Dick Cohen zijn onderdeel van de voorstelling. The Addams Family is de grootste reizende musical van het nieuwe theaterseizoen en garandeert een onbezorgde avond uit. Humor – weliswaar een tikkeltje macaber – voert de boventoon. Een goed script is daartoe onmisbaar. De producenten hebben daarvoor een beroep gedaan op Jon van Eerd. Hij heeft het verhaal van The Addams Family een volledig eigen draai gegeven die komisch is van de eerste tot de laatste minuut. De gepassioneerde Gomez en zijn geliefde, de bloedstollend mooie Morticia, hun duistere ‘schatjes’ Wednesday en Pugsley, Oom Fester, Oma en uiteraard butler Lurch treden uit de duisternis en verruilen hun macabere villa voor een zwarte komedie in het theater.

Dochter Wednesday Addams is volwassen geworden en draagt een schokkend geheim met zich mee. Ze is verliefd op Lucas. Een gewone jongen die, tot overmaat van ramp, afkomstig is uit een ‘doodnormaal’ en ouderwets Hollands gezin. Ze deelt het geheim enkel met haar vader Gomez, die echter nog nooit iets voor zijn geliefde Morticia verborgen heeft gehouden. Als Lucas en zijn ouders worden uitgenodigd voor een kennismakingsdiner, komt de waarheid boven tafel. De volle maan schijnt, de geesten worden wakker en de liefde wordt op alle fronten op de proef gesteld. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor hilarische momenten die worden afgewisseld met prachtige musicalnummers. Deze worden live ondersteund door een groot orkest.

Speciale effecten
De regie van The Addams Family is in vertrouwde handen van Paul Eenens. Hij tekende eerder voor onder meer Ciske de Rat en Was Getekend Annie M.G. Schmidt. Samen met een creatief topteam zorgt hij ervoor dat The Addams Family nu al de musicalsensatie van het jaar is. In dat kader moet ook het innovatieve decor worden genoemd dat met vijf trailers getransporteerd wordt tijdens de tournee. De nieuwste speciale effecten zorgen ervoor dat het publiek wordt meegevoerd in de wereld van The Addams Family. Deze musical is op alle gebieden onderscheidend. Nooit eerder was deze bijzondere voorstelling in de Nederlandse theaters te zien. The Addams Family is helemaal nieuw en vertelt bovendien geen zwaar of beladen verhaal. De musical laat zich het beste omschrijven als een 2½ uur durende vlucht uit de realiteit die het publiek laat lachen en in vervoering brengt. De voorverkoop is in januari van dit jaar gestart en de belangstelling overtreft alle verwachtingen. Duizenden kaarten zijn reeds verkocht. The Addams Family is dan ook een absolute hit die theaterliefhebbers niet mogen missen.

Kaarten voor de voorstellingen in Apeldoorn zijn te reserveren via https://www.orpheus.nl/