Stedendriehoek

Pedaalridder Gelre zoekt de grenzen op van de Veluwe

STEDENDRIEHOEK – Fietsblogger Marc Beek (54) is in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen zijn 900 kilometerlange avontuur gestart. Hij fietst over de grenzen van het oude hertogdom Gelre in Gelderland, Noord-Brabant, Noord- en Midden-Limburg en een stukje Duitsland.

Hij noemt zichzelf ‘de Pedaalridder van Gelre’. Marc is de route gestart in het Rivierengebied en toen doorgefietst richting Renswoude, Nijkerk en Harderwijk. Elke dag schrijft hij een blog over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden die hij onderweg tegenkomt. De komende dagen is hij nog op de Veluwe onderweg. Dit was circa 600 jaar geleden één van de vier kwartieren van het voormalige hertogdom Gelre.

Fietsen over de dijken
Op de openingsdag van het festival op 23 mei is Marc in Nijmegen gestart met zijn fietstour. Hij verkent nu de grenzen van de Veluwe en is Rhenen, Renswoude, Scherpenzeel, Achterveld, Hoevelaken, Nijkerk en Harderwijk al gepasseerd. Zo ziet Marc Beek de Veluwe: “Het Kwartier Veluwe was vroeger veel groter, dan wat we nu de Veluwe noemen. Maar hele stukken bevatten naar mijn ervaring nog evenveel natuurschoon en rust als toen. De fietspaden zijn hier van hoge kwaliteit, het is aangenaam recreëren. Je fietst langs de voormalige Zuiderzee of de IJssel, door heide- en bosrijk landschap en van historische stad naar historische stad. En er is altijd wel een pannenkoekenhuis binnen je bereik”. Op donderdag 14 juni vervolgt hij zijn route in Elburg en fietst dan door via Hattem naar Veessen. Daarna fiets hij door naar de volgende Gelderse streek: de Achterhoek.

Elke dag een leuk verhaal
Marc is een ervaren vakantiefietser en dol op het Gelderse landschap: “Toen ik in Gelderland gelegerd was als dienstplichtig militair konden de marsen door de bossen en bivakken op de heide mij niet lang genoeg duren”. Wat hij onderweg tegenkomt en meemaakt legt hij dagelijks vast in een blog. Lees het op www.erfgoedfestival.nl/blogs . Marc is zijn reis begonnen. Wie volgt? Bekijk de trajecten op www.route.nl/erfgoed-festivall .