Stedendriehoek

Park Paviljoen startplekvoor dagje Hoge Veluwe

HOENDERLOO – In Het Nationale Park De Hoge Veluwe hebben gebouwen doorgaans een naam, vaak met een eigen geschiedenis. Voor het in aanbouw zijnde nieuwe publieksgebouw ging het Park daarom op zoek naar een passende naam voor dit unieke en bijzondere project.

Een flinke opgave, want het nieuwe publieksgebouw van het Park wordt het hart van het Park en zal het Parkrestaurant, een informatiebalie, zalen en de Parkwinkel huisvesten. Het is dé nieuwe plek voor de start van een dagje Hoge Veluwe.

Omdat het gebouw bij uitstek een plek voor en van het publiek van De Hoge Veluwe moet zijn, werd er door De Hoge Veluwe via social media en Bouwmagazine 99 – dat in aanloop naar de bouw zes keer door het Park wordt uitgegeven – een prijsvraag uitgeschreven. Uit de overweldigende hoeveelheid van bijna 200 inzendingen is de naam Park Paviljoen gekozen, bedacht door Irene Ketting uit Rhoon. De voornaamste reden voor het kiezen van deze naam was dat de jury het belangrijk vond dat de naam iets vertelt over wat het gebouw is. Dit kreeg de voorkeur boven bijvoorbeeld namen die naar het verleden verwijzen.

De jury vond de naam bovendien uitermate passend omdat de term paviljoen over het algemeen refereert aan een bouwwerk voor ontspanning of vermaak. In het Nederlands is de definitie tevens uitgebreid naar: uiteenlopende ruimtes die gekenmerkt worden door een eigenheid in vorm, functie en gebruik. Bovendien mag het Park Paviljoen aansluiten in een variatie van bekende paviljoens, verspreid over de wereld, zoals bijvoorbeeld het befaamde Royal Pavilion in Brighton, het Barcelona-paviljoen in Barcelona en het Rietveldpaviljoen in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum.

De winnares is als genodigde aanwezig bij de officiële opening van het gebouw op vrijdag 21 juni; zij krijgt met zeven genodigden een Landrover-safari onder begeleiding van de boswachter én een diner in het Park Paviljoen.