Stedendriehoek

Paleis wemelt vanpaardenkrachten

APELDOORN – In het weekeinde van 9 en 10 juni is het Koninklijk Staldepartement te gast op Paleis Het Loo. Bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen en de paarden, auto’s en rijtuigen van Koning Willem-Alexander kunnen van dichtbij worden bekeken.

Voor het eerst is ook een majestueus fotoportret te zien van Benito, het ‘paradepaard’ van Prinses Beatrix. Het portret is gemaakt door fotografe Charlotte Dumas, bekend om haar werk waarbij dieren zoveel mogelijk in hun eigen waardigheid en sfeer worden geportretteerd. Benito geniet sinds enkele jaren op Paleis Het Loo van zijn oude dag. Tijdens het evenement gelden de reguliere entreetarieven en wordt geen toeslag gerekend. 

Verschillende koninklijke rijtuigen maken meerdere keren per dag een rit over het Stallenplein, waaronder de Gala Landauer met een vierspan, de Gala Berline met een tweespan en een Brik. Daarnaast rijden de Duc of ‘Zelfrijder’ mee en een in eigen beheer door het Koninklijk Staldepartement gerestaureerd Jachtrijtuig. Diverse koninklijke oldtimers zijn van dichtbij te bekijken, zoals de Cadillac en de Mercedes 300 Cabriolet van Koningin Wilhelmina, de Minerva uit 1926 van Prins Hendrik en de Austin Sheerline van Koningin Juliana. Op de Aanspanplaats vindt het verzorgen en inspannen van de koninklijke paarden plaats en kan het werk van de hoefsmid worden bekeken. Kinderen kunnen in het Kinderatelier aan de slag en kennismaken met koninklijke beroepen waaronder die van de koetsier en chauffeur.

Het Koninklijk Staldepartement in Den Haag is verantwoordelijk voor het vervoer van de leden van het Koninklijk Huis. Zie ook: paleishetloo.nl/koninklijke-pk’s