Stedendriehoek

Paardensport op hoog niveau

UGCHELEN – Op zaterdag 12 en zondag 13 mei verzorgt de Vereniging Het Apeldoorns Aangespannen Paard De Kromme Zweppe voor de 37e keer een samengestelde menwedstrijd. Die vindt plaats op het hoofdterrein aan de Wezenweg/Otterloseweg, tegenover Van der Valk Hotel Apeldoorn de Cantharel in Ugchelen, en is vrij toegankelijk voor publiek.

Menvereniging De Kromme Zweppe uit Ugchelen heeft de samenwerking opgezocht met zustervereniging het Apeldoorns Gerij. Dit jaar helpen leden van beide verenigingen met de voorbereiding van de menwedstrijd net na Hemelvaartsdag. Een goede ontwikkeling in de Apeldoornse menwereld en mogelijk een goede stap naar verdere samenwerking tussen beide verenigingen. 

De samengestelde menwedstrijd bestaat uit drie proeven: een dressuurproef, een marathon en een vaardigheidsproef. Uit het hele land hebben ruim tachtig rijders met enkel-, twee- of vierspan pony’s of paarden zich aangemeld om te rijden in de unieke en mooie omgeving van Ugchelen. Er wordt gereden in de klassen 1, 2 en 3 en er is een hobbyrubriek voor eigen rijders zonder startkaart. 

Op zaterdag 12 mei worden de dressuur en de vaardigheid gereden, tussen 09.00 en 16.00 uur. Zondag 13 mei om 09.00 uur start de marathon. Die bestaat uit drie trajecten, waaronder een hindernistraject met zes spectaculaire hindernissen. Zondag om 17.00 uur, kort voor de prijsuitreiking, komt het IJslander showteam een spectaculaire demonstratie geven. Het IJslander paard (zie foto) is een heel speciaal, sterk paardenras. Die middag worden de verschillende kwaliteiten van dit ras getoond. Zo wordt een IJslander voor de menkar getoond en tevens worden de verschillende gangen van het paard geshowd. Ook wordt een bierproef gedemonstreerd, waarbij er gereden wordt zonder dat er bier gemorst wordt.