Stedendriehoek

Paarden en natuur in volle glorie

HOENDERLOO – Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli is Het Nationale Park De Hoge Veluwe het decor van het Weekend van het Paard. Een evenement voor iedereen die van paarden en natuur houdt, met onder andere een spectaculaire show van De Nederlandse Vereniging voor Bereden Wapenvaardigheid en op beide dagen een demonstratie vrijheidsdressuur door het bekende duo Eva Roemaat en Jesse Drent van Nalanta.

Op de Picknickweide in het centrumgebied van het Park kunnen paardenliefhebbers beide dagen genieten van een afwisselend programma tussen 12.00 en 17.00 uur. Van shetlandercarrousel tot acrobatiek te paard en van dressuur in volledige vrijheid tot een indrukwekkende demonstratie achtspan rijden met het grootste paardenras ter wereld, de Shire.

De Nederlandse Vereniging Voor Bereden Wapenvaardigheid Par Saint Georges geeft op zondag een knallende finale, waarin ze toont waar de cavalerie in vroeger tijden zo goed in was: snelheid, wendbaarheid en het vermogen om snel toe te slaan in tijden van oorlog. Met zwaarden, ‘hit and run’-tactieken en diverse wapenvaardigheden. Verder kan er onder meer genoten worden van een stoet historische rijtuigen. Bezoekers beleven de tijd opnieuw dat paard en wagen het straatbeeld bepaalden.

Het programma kent meer hoogtepunten. Daniëlle Meyboom van Amable Paard en Inzicht verzorgt beide dagen een spetterende openingsact. Haar prachtige Friese paard Jauke laat zien met hoeveel plezier hij zijn oefeningen in vrijheid uitvoert. Beide dagen is er een demonstratie van Nalanta Vrijheidsdressuur en allround-paardenman Lammert Haanstra. Een gezellig strodorp maakt het evenement compleet. Ruiters die op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli te paard naar het Park komen, betalen voor zichzelf en hun paard geen entree.

Al sinds zijn oprichting is het Park nauw verbonden met het paard. Stichters Anton en Helene Kröller-Müller gingen graag te paard voor een buitenrit over hun Park, alleen of met gasten. De huidige directeur van het Park zet deze traditie met enige regelmaat voort met Parkrelaties. Het Park heeft uitgebreide ruiterroutes en routekaartjes voor ruiters zijn gratis verkrijgbaar bij de ingangen. Er zijn verschillende aanbindplaatsen met waterpunten, waar ruiters en hun paarden even kunnen rusten. Voor meer informatie, zie de website www.hogeveluwe.nl