Stedendriehoek

Oude tijden herleven met stoomtrein

APELDOORN – De liefhebbers van stoom gaan het eerste weekeinde van september op de Veluwe opnieuw genieten. Op 7 en 8 september verzorgt de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij weer ‘Terug naar Toen’.

Op beide dagen komen alle bedrijfsvaardige stoomlocomotieven van de VSM onder stoom. Maar ook enkele historische, Nederlandse diesellocomotieven worden ingezet op de Koningslijn tussen de stations in Apeldoorn en Dieren. Samen verzorgen zij een intensieve dienstregeling met vele reizigerstreinen en een aantal goederentreinen. De bezoekers kunnen onbeperkt gebruik maken van de vele pendeltreinen tussen Apeldoorn-Beekbergen, Beekbergen-Loenen en Loenen-Eerbeek-Dieren en de festivalterreinen.

‘Terug naar Toen’ kent maar liefst twee festivalterreinen, waartussen de stoomtreinen gedurende de beide dagen heen en weer rijden. Zowel in het museumdepot in Beekbergen als op station Loenen vergapen jong en oud zich aan de vele attracties, historische stoomvoertuigen, modelbanen,  kraampjes met stoom- en spoorwegartikelen en informatie. Verder zijn op beide terreinen gezellige terrassen voor en hapje en een drankje, met uitzicht op de treinen en de activiteiten.

In het museumdepot Beekbergen beleeft de bezoeker de stoomtijden van toen. Hier wordt van locomotief gewisseld, gerangeerd en worden de kolen- en watervoorraden van de locomotieven bijgevuld. Op de imposante draaischijf wordt af en toe één van de machtige locomotieven gedraaid.

Ook in station Loenen bruist het deze beide dagen van de activiteiten, waaronder een draaimolen voor de kinderen en miniatuurtreinen, waarop kinderen mee kunnen rijden. Er komen echt werkende stoomwalsen, stoomtractoren en een zaagmachine in actie. In Loenen staan ook de stands van collega-maatschappijen en diverse stands met modelbaanartikelen en occasions. Vanuit Loenen vertrekken de hele dag stoomtreinen via Eerbeek naar Dieren en via Beekbergen (overstappen) naar Apeldoorn.

Voor meer informatie, zie de website www.stoomtrein.org en de speciale Facebookpagina Terug naar Toen.