Stedendriehoek

Oud-profs koersen door centrum

APELDOORN – Vrijdag 31 mei vindt weer de Nacht van Apeldoorn plaats, dit jaar met de eerste editie van het wielercriterium Nacht van Apeldoorn. Tussen 17.00 en 20.00 uur worden drie wedstrijden verreden: twee met voormalig profwielrenners achter de derny plus een elitewedstrijd voor dames. De route van bijna 1 kilometer loopt door het centrum van de stad.

Namens stichting Centrum Evenementen Apeldoorn en wielervereniging De Adelaar kijken Marco Bod respectievelijk Fred Buitenhuis reikhalzend uit naar de primeur van het evenement. “De start van de Giro d’Italia in Apeldoorn in 2016 was voor ons al de aanleiding om de Nacht van Apeldoorn terug in het leven te roepen, na vele jaren afwezigheid, met diverse side events. En natuurlijk was er in dat kader ook de wens om een nieuw wielerevenement voor Apeldoorn te introduceren. Wie anders moet je daarvoor benaderen dan De Adelaar?” aldus Marco Bod.

Glimlachend hoort Fred Buitenhuis hem aan. “We hebben al een aantal mooie namen van oud-renners kunnen vastleggen. Wie? Dat vertellen we binnenkort! Daarnaast komt er ook lokaal Elite-wielertalent van onze vereniging aan de start; jongens als Niels van Otterloo, Carlo Cesar, Wilbert van het Loo en Maikel Willemsen staan te trappelen om hun krachten te meten met de gevestigde namen.” Buitenhuis is zelf een vermaard derny-rijder en ook de al even bekende Gerrit Meulman treedt vrijdag 31 mei aan bij de Nacht van Apeldoorn.

De route van het criterium voert langs horeca in de binnenstad, zoals het Caterplein, het Leienplein, het Raadhuisplein, Het Stadscafé en de Kapelstraat. Start en finish zijn bij het Leienplein. Een andere hot-spot is het ACEC gebouw aan de Roggestraat. Bod: “Daar komt het wedstrijdsecretariaat, daar verzamelen de deelnemers en de derny’s en daar kunnen ze zich omkleden. Ook voor het bedrijfsleven gaan we hier een mooie ruimte inrichten met een leuk programma.”

De derny’s zullen de wedstrijden beginnen met een opwarmingsrondje over het parcours, waarna de renners aanhaken voor het criterium. Buitenhuis: “Er komen in het parcours zes oversteekplaatsen en in totaal worden er 782 dranghekken geplaatst.” Bod knikt: “Belangrijk om te vermelden is wel dat de winkels gewoon toegankelijk blijven.”    

Tenslotte benadrukt Bod dat de intentie er is om van dit wielerspektakel een jaarlijks terugkerend fenomeen te maken. “De Nacht van Apeldoorn staat nu officieel op de nationale wielerkalender en dat moet ook zo blijven. Eens te meer wordt Apeldoorn als wielerstad zo op de kaart gezet. Er ligt nu een mooie basis om voor de nabije toekomst op verder te bouwen…”