Stedendriehoek

Open dag buurttuin De Heeze

APELDOORN – Buurttuin De Heeze bestaat in 2023 tien jaar. Deze openbare tuin, gelegen achter ontmoetingsplek De Graanhof aan de Hoge Dries 2, is in 2013 opgezet door vrijwilligers.

Met subsidie van onder andere de gemeente, Ons Huis, Stimenz, het gezondheidscentrum en de Rabobank is een deel van het grasveld omgevormd tot een weelderige groenten-, bloemen- en kruidentuin waar buurtbewoners tegen een vrijwillige bijdrage een maaltje groente of een bloemetje kunnen plukken. De tuin is een prachtig voorbeeld van samenwerking van buurtbewoners en is een plek voor fijne ontmoetingen in het groen.

Op zaterdag 3 juni wordt het tienjarig jubileum van de buurttuin met een open dag gevierd van 11.00 tot 14.30 uur. Belangstellenden en buurtbewoners kunnen de tuin in volle glorie zien en een rondleiding krijgen. Er worden pannenkoeken gebakken, men kan verschillende theemengsels en hapjes proeven. Voor de kinderen is er ook een springkussen en zij mogen schilderijen maken van echte bloemen.

Lezing vergroenen van tuinen

Op dinsdagavond 6 juni vertelt mee-oprichter van de buurttuin en ecoloog Martin Heinen hoe je met eenvoudige middelen je eigen tuin groen en natuurlijk kunt inrichten. Klimaatverandering en afname van biodiversiteit zijn momenteel belangrijke thema’s. Heinen gaat dan ook specifiek in op het belang van groene tuinen voor het klimaat, een gezonde leefomgeving en hoe je wilde planten, vogels en dieren in de tuin kunt krijgen en houden, zodat de rijkdom aan biodiversiteit wordt vergroot. Nadrukkelijk worden bewoners uit Apeldoorn uitgenodigd met tuinen waar, om wat voor reden dan ook, weinig groen aanwezig is. Er wordt die avond dan toegewerkt naar een aantal tips en groene voorstellen.

De lezing is in het Grand Café van De Graanhof aan Hoge Dries in Apeldoorn en begint om 19.30 uur, met inloop vanaf 19.15 uur. De toegang is gratis en opgave vooraf is niet nodig.