Stedendriehoek

Ook voor ouderen zijner volop kansen op werk

APELDOORN – Je leest de advertentie voor die te gekke baan, die plek waar jij jezelf al helemaal ziet zitten. Maar je bent ook direct al bang dat jij de baan niet gaat krijgen. En niet omdat je de ervaring niet hebt, of de vereiste papieren… maar je bent te oud. Althans, je denkt dat je te oud bent.

Iedereen, ongeacht leeftijd en achtergrond, verdient een leuke werkomgeving. Als je bang bent dat je minder kans maakt door je leeftijd, zul je zelf een en ander moeten doen om je kansen te vergroten. En dat kan prima! Want je hebt veel jaren ervaring, je hebt levenservaring, je weet om te gaan met diverse situaties en als het goed is ben je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen (bijblijven in je vak is immers altijd een must). Hiermee ben je dus de ideale kandidaat voor die leuke functie die je op het oog hebt!

Benadruk jouw meerwaarde
Ook al valt het niet mee om, na misschien wel de zoveelste afwijzing op een sollicitatie, positief te blijven: het is wel echt nodig om die leuke job te bemachtigen. Werkgevers willen energie zien, enthousiasme en zelfvertrouwen. Blijf dus zeker niet in de slachtofferrol hangen, maar ga actief aan de slag. Update je cv door het volgen van trainingen en het opdoen van nieuwe kennis. Blijf op de hoogte van technische snufjes, zoals de (communicatie)mogelijkheden met een smartphone en zorg dat je weet wat er in de branche speelt. Leg de nadruk bij sollicitatiegesprekken op dat waar jij goed in bent en ga ook in op aspecten zoals loyaliteit en betrouwbaarheid.

Ga vooral ook langs bij uitzendbureaus om je daar in te schrijven. Vaak is dit een goede manier om er weer ‘in te rollen’ en mocht een project of tijdelijke uitzending eindigen, dan is er vaak weer ander werk beschikbaar. Tachtig procent van de ouderen die via een uitzendbureau aan de slag gaan, hebben jaren later nog altijd werk. Ook als je eigenlijk ander werk wilt is een uitzendbureau een goed idee, doordat op deze manier het soms mogelijk is een carrièreswitch te maken.