Stedendriehoek

Ook Loenen viert 75 jaar vrijheid

LOENEN – In 2020 is het 75 jaar geleden dat Apeldoorn bevrijd is. Ook in de dorpen zijn er diverse activiteiten. In Loenen wordt het bevrijdingsjaar op zondag 12 januari officieel geopend door de burgemeester van Apeldoorn tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in De Brink.

Onder het genot van een hapje en drankje kan er vanaf 13.00 uur genoten worden van een optreden van Olto en de 48th Pipes and Drums samen met  Edge, een groep die de tijd van de Andrew Sisters weer doet herleven. Op zaterdag 18 april wordt een vrijheidsontbijt geserveerd voor ouderen en jongeren en is er bij voetbalvereniging Loenermark een familiefeest voor alle Loenenaren.

Bijzondere begraafplaats

Nationaal Ereveld Loenen is een bijzondere begraafplaats. Het is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers. Een belangrijk kenmerk van Nationaal Ereveld Loenen is de inrichting. De graven liggen bijna onopvallend verspreid over een bosgebied met een totale oppervlakte van 17 hectare. Hier zijn geen rechte rijen met kruisen, maar graven, ingericht met liggende stenen. Achter elk opschrift schuilt een eigen geschiedenis. Het Ereveld Loenen geeft een goed beeld van de verscheidenheid aan slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Onder hen bevinden zich gesneuvelde militairen, maar ook veel burgers: verzetsstrijders, politieke gevangenen, Engelandvaarders en slachtoffers van de gedwongen tewerkstelling (Arbeitseinsatz) in Duitsland.

In het voorjaar en de zomer zijn er de eerste en laatste zondag van de maand gratis rondleidingen. Ervaren verhalenvertellers nemen je mee over het ereveld en vertellen over slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en (vredes)missies sindsdien. De rondleidingen zijn ook geschikt voor kinderen. Deelname is gratis. Nationaal Ereveld Loenen is gelegen aan de Groenedaalseweg 64. Website: www.uitinapeldoorn.nl/nationaal-ereveld-loenen

De Bronzen IJsbeer

Wist je dat op de T-kruising van de Eerbeekseweg met de Harderwijkerweg een bronzen ijsbeer staat? Deze ijsbeer staat symbool voor de bevrijding van Loenen en Eerbeek. Het Engelse verkenningsregiment dat deze dorpen op 16 april 1945 bevrijdde, maakte deel uit van de 49th West Riding Infantry Division die op 14 april een rol had gespeeld bij de bevrijding van Arnhem. Het symbool van de divisie was sinds 1941 een ijsbeer. Vandaar de naam van de divisie: de ‘Polar Bears’.

Het verkenningsregiment bevrijdde ook het concentratiekamp Amersfoort en ze waren de eerste geallieerden die op 7 mei 1945 Amsterdam bereikten.