Stedendriehoek

Ooit de sterren van AGOVV!

Het WK voetbal in Rusland nadert de apotheose. Komende vrijdag en zaterdag worden de vier kwartfinales afgewerkt. Op vrijdag Frankrijk-Uruguay en Brazilië-België, op zaterdag Zweden-Engeland en Rusland-Kroatië.

België wacht wellicht de zwaarste opgave, met de wedstrijd tegen Neymar en consorten. De ‘Goddelijke Kanaries’ tikken tot op heden niet het niveau aan wat van deze sterrenploeg mag worden verwacht, maar zijn desondanks licht favoriet tegen onze zuiderburen. Invaller Nacer Chadli is er verantwoordelijk voor dat België vrijdagavond überhaupt nog mag opdraven op het WK. In de achtste finale waren de Rode Duivels dicht bij uitschakeling (0-2 achter) tegen het verrassend sterk acterende Japan, maar diep in blessuretijd maakte Chadli alles goed met de winnende goal na een counter: 3-2.
Als dat gebeurt is het des te leuker om te bedenken dat Chadli (inmiddels 28 jaar) tussen 2007 en 2010 de kleuren van het Apeldoornse AGOVV verdedigde. Tussen 2006 en 2009 speelde overigens ook landgenoot en sterkhouder bij de Belgische nationale ploeg Dries Mertens voor de ‘blauwen’. Hij was net 18 jaar toen Chadli, op bijgaande foto (rechts) duellerend met csv Apeldoorn-speler Jeroen Willems, zijn opwachting maakte op Sportpark Berg & Bos. “Je zag al meteen dat hij het in zich had”, vertelt Wout van Zoeren, die de foto maakte. En dat is gebleken. De Marokkaanse Belg schopte het tot Tottenham Hotspur en speelt nu nog steeds in Engeland, bij West Bromwich Albion.
Vrijdagavond om 20.00 uur speelt België in Kazan tegen Brazilië. Neymar en de zijnen móeten wereldkampioen worden, België mag, al is het voor de Gouden Generatie wellicht wel de laatste kans op een dergelijk succes. Chadli zal niet in de basis starten, Mertens wel. Hoe mooi zou het zijn als een van de twee gewezen AGOVV-sterren het vonnis over de Zuid-Amerikanen velt. AGOVV duimt voor zijn sterkhouders van weleer, vele andere Nederlanders ook.
En ik? Een duidelijke ‘ja’. Ik volg sowieso al vele jaren de grote voetbalkampioenschappen op de Belgische televisie, simpelweg omdat ik de verslaggevers daar veel hoger inschat en de sfeer rondom de wedstrijden in de studio er veel warmer is. En ja, ook zij draafden door toen Panama en Tunesië werden verslagen. Prima prestaties tegen – eerlijk is eerlijk – mindere tegenstanders, maar het échte België hebben we slechts in het laatste halfuur gezien tegen Japan. Veerkracht in optima forma. Of dat genoeg is om de solide Brazilianen te kloppen? Ik vrees van niet, maar je moet altijd blijven hopen…