Stedendriehoek

Ontdek de Veluweover land en water

APELDOORN/ZUTPHEN – Beleef het indrukwekkende geluid van de stoomfluit, de stoomontwikkeling en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven. Een reis met de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) voert de bezoeker over de meer dan 130 jaar oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren. Het station Beekbergen vormt het kloppend hart van dit levende museum. Hier bevindt zich het historische stoomdepot met een omvangrijke collectie historisch spoormaterieel.

Vanaf deze week rijden de statige stoomlocomotieven met een sleep aan historische rijtuigen over de prachtige Veluwe. Elke dag, behalve zaterdag, brengen de stoker en de machinist hun machtige machines onder stoom voor een unieke en nostalgische belevenis. Zodra de stationschef de overwegbomen heeft gesloten en de hoofdconducteur het vertreksein geeft, komt met veel gesis de trein op gang. Tijdens de rit door het afwisselende landschap komt de in stijl geklede conducteur de kaartjes knippen en waant de reiziger zich terug in de tijd.

Veluwe-IJssel-Boemel
Ook deze zomer biedt de VSM als extra een dagvullend arrangement: de Veluwe IJssel Boemel. Deze schitterende dagtocht combineert de stoomtreinrit over de Koningslijn met een vaartocht per luxe salonboot over de kronkelende IJssel naar de historische Hanzestad Zutphen. Als begin- en eindpunt kan gekozen worden voor Zutphen, Apeldoorn of Beekbergen. De Veluwe-IJssel-Boemel vaart iedere dinsdag, woensdag en donderdag tot en met 29 augustus. De rijdagen en vertrektijden staan op de website www.stoomtrein.org  onder arrangement Veluwe IJssel Boemel. Kaartjes zijn te koop in het station Beekbergen, in de trein bij de conducteur, aan boord van de salonboot én op de website. 

Stoomdepot verkennen
Op elke zondag, maandag en vrijdag tot en met 1 september hebben de treinreizigers de mogelijkheid om het historische stoomdepot te bezoeken. Nadat de trein terug is van de reis naar Eerbeek, is er een langere stop in Beekbergen. Daar wordt de machtige stoomlocomotief losgekoppeld van de trein en rijdt deze het stoomdepot binnen om kolen te laden en water te nemen. Van dichtbij ervaren de reizigers de sfeer van het stoomtijdperk, te midden van een uitgebreide verzameling historische stoom- en  diesellocomotieven. Neem ook een kijkje in het VSM-stationsgebouw met souvenirshop en restauratie voor een versnapering. Kaartjes zijn te  koop in het station Beekbergen, in de trein bij de conducteur én op de website.

Pannenkoekenrit
Al jaren is de zondagse lunch in de stoomtrein een begrip. Tot en met 27 oktober kan men boeken voor een smakelijke lunch in een historisch, luxe restauratierijtuig uit 1927. Nieuw bij de VSM is deze zomer de vrijdagse pannenkoekenrit. Van 19 juli tot en met 30 augustus genieten jong en oud van heerlijke, versgebakken pannenkoeken terwijl de stoomtrein door het afwisselende Veluwse landschap tuft. Voor beide is reserveren op www.stoomtrein.org  noodzakelijk.