Ondernemend

Henri Bloem doet meer dan wijnverkoop alleen

Wijn-spijsavonden, wijnproeverijen, wijncursussen, een wijnmakersdiner. De lijst van activiteiten van Wijnkoperij Henri Bloem in de Asselsestraat in Apeldoorn lijkt eindeloos. Eigenaresse Sascha de Wilde staat er zelf ook even van te kijken. “Nou, we doen wel iets meer dan alleen winkeltje spelen, ja.”

Groei
Willy de Wilde opende de winkel in 1995 en tien jaar later stapte dochter Sascha na veel aandringen ook in. Inmiddels is er sprake van een echt familiebedrijf, want haar man Marco Hoogen Stoevenbelt en zijn vader Henny steken hun handen ook dagelijks uit de mouwen. “De winkel is in de loop der jaren steeds groter geworden. Een jaar of zes geleden hebben we het naburige pand, waar eerst een lijstenmakerij zat, ook in gebruik. Daar hebben we ons magazijn en het proeflokaal.”

Enoteca Fiore
De doorgang tussen beide panden is een prachtig, knus binnentuintje. “Daar maken we sinds dit voorjaar ook vaak gebruik van”, vertelt Sascha trots. “We zijn begin april begonnen met Enoteca Fiore. Vrij vertaald is dat ‘wijnhuis Bloem’.” Met Enoteca Fiore maakt Sascha haar droom waar. “Elke keer als we in Italië zijn en ergens in een winkel een wijntje proeven, krijgen we daar lekkere hapjes bij. Het leek me zo mooi om dat zelf ook te kunnen doen en de gemeente staat het nu ook toe. Wie op vrijdagmiddag of zaterdag bij Wijnkoperij Henri Bloem binnen komt lopen, kan achterin de winkel of in de binnentuin plaatsnemen voor een goed glas wijn of rosé, gecombineerd met lekkere hapjes. “Een beetje tapas-achtig”, legt Sascha uit. “Het concept is enthousiast ontvangen de laatste weken. Hoe het zich verder ontwikkelt zien we vanzelf wel.”

Evenementen
Veel tijd om zich daar druk om te maken heeft Sascha niet. Ze is druk met de verkoop in de winkel en vanuit de webshop en de verschillende proeverijen en evenementen eisen haar aandacht op. “Onze wijnen liggen bij Albert Heijn Sprengenpark en we verzorgen de wijnkaart bij verschillende horecagelegenheden in Apeldoorn. We houden regelmatig evenementen hier aan de Asselsestraat, maar ook bij de City Lounge. Eind april hadden we daar bijvoorbeeld onze halfjaarlijkse wijnproeverij voor 450 mensen en vier à vijf keer per jaar zijn er wijnboeren uit de hele wereld die tijdens ons ‘wijnmakersdiner’ vertellen over hun wijnen.”

Hip
Sascha kan uren doorvertellen over wat er allemaal nog staat te gebeuren. “Onze meest verkochte wijnen kosten tussen de vijf en acht euro en ons publiek wordt steeds jonger. Steeds meer mensen weten wijn te waarderen en we doen alleen maar leuke dingen. De agenda zit weer mooi vol, bijvoorbeeld met een Riesling-proeverij in ons proeflokaal en een wijnbar tijdens de Summerfair in de Asselsestraat. Het is ontzettend leuk om te zien dat wijn steeds hipper wordt.”

Henri Bloem
Asselsestraat 52
7311 EN Apeldoorn
T 055-5221470
E apeldoorn@henribloem.nl
I www.henribloem.nl