Stedendriehoek

Ondergronds museum viert 25-jarig jubileum

HOENDERLOO – Van boomwortels tot zwerfkeien en van dassenburcht tot mammoetkies: de wereld onder je voeten ontdekken, dat kan in het Museonder. Dit ondergrondse museum in het hart van Het Nationale Park De Hoge Veluwe werd op 9 maart 1993 geopend door wijlen Z.K.H. prins Claus, en bestaat in 2018 dus 25 jaar.

De permanente expositie in het Museonder werd 25 jaar geleden omschreven als ‘speelse informatie over de geologische processen tijdens en na de ijstijd, het samenspel tussen water en voedingsstoffen in de bodem en de menselijke activiteiten die deze voor Nederland unieke vegetaties en landschappen hebben doen ontstaan’. De focus op het ontstaan van het landschap maakt dat de tentoonstelling nog altijd actueel is.

In de afgelopen 25 jaar is het Museonder door miljoenen mensen bezocht. Van gezinnen tot schoolklassen: bezoekers komen graag in het Museonder tijdens een dagje Hoge Veluwe. Om het 25-jarig jubileum van het Museonder te vieren, verzorgen natuurgidsen op 9, 10 en 11 maart om 12.00 en 14.00 uur een speciale rondleiding door het Museonder. Vooraf reserveren wordt aangeraden voor deze bijzondere activiteit.

Het Nationale Park De Hoge Veluwe blijft zich ontwikkelen. Dit jaar wordt begonnen met de bouw van een nieuw publieksgebouw, in het centrumgebied van het Park, dat in de zomer van 2019 gereed zal zijn. Daarna staat vernieuwing van de drie entrees van het Park en het Museonder op het programma. De nieuwe expositie wordt interactief, met audiovisuele middelen die jong en oud uitnodigen om de wereld onder de grond te ontdekken. Tot die tijd blijft het huidige Museonder een waardevol onderdeel van een bezoek aan het Park.