Stedendriehoek

Nooit meer vallen dankzij Lea

STEDENDRIEHOEK – Een zorgrobot in de vorm van een rollator die het aantal valincidenten flink vermindert: dat kan ‘Lea’ zijn. Dit blijkt uit een proef die gehouden is onder drie cliënten van InteraktContour die vaak vallen. Zij testten de zorgrobot acht weken lang, met nul valincidenten tot gevolg.

De proef werd uitgevoerd in het kader van het afstudeeronderzoek van de opleiding HBO-V van Willeke Overeem. Zij is senior begeleider bij InteraktContour, de zorginstelling die gespecialiseerd is in de begeleiding en ondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. “In mijn onderzoek richt ik me op het vinden van een manier waarop we het aantal valincidenten kunnen verminderen”, licht Willeke toe.

Superslimme rollator
Lea is een zorgrobot in de vorm van een rollator, die geavanceerde loopondersteuning biedt. De robot wordt exact ingesteld op de gebruiker. “Allard is een van de deelnemers van de proef. Hij loopt door zijn Parkinson vaak te snel. Dit resulteerde in valpartijen die met een normale rollator niet te ondervangen zijn, omdat deze naar voren schiet. De Lea van Allard is daarom op een tragere stand gezet, zodat het apparaat tegendruk geeft. En op het moment dat Allard toch te snel wil lopen, springt Lea automatisch op de rem”, legt Willeke uit.

Van vaak naar nooit meer vallen
“Met een normale rollator kan ik wel lopen, maar daarmee heb ik een paar keer een flinke smak gemaakt. Daarom gebruik ik altijd mijn rolstoel om van A naar B te komen. Ik ben blij dat ik de mogelijkheid kreeg om Lea te gebruiken. Het was een fijne ervaring, ik voel me veel veiliger als ik met Lea loop”, vertelt Allard. De testresultaten worden gedeeld in de projectgroep die zich bezighoudt met het verminderen van het aantal valincidenten binnen de organisatie.