Stedendriehoek

Nieuwe hoogtepunten op internationaal topevenement

BEEKBERGEN – Het 31e Paardenspektakel in Beekbergen zit erop. De organisatie kijkt terug op nieuwe records in de bezoekersaantallen en een wedstrijd met veel sportieve hoogtepunten.

Zo werd Koos de Ronde zondag in Beekbergen gekroond tot Nederlands kampioen vierspannen en was op die dag ook de ontknoping in de internationale wedstrijd. De Amerikaan Chester Weber won bij de vierspannen en regerend wereldkampioen Martin Hölle pakte de overwinning bij de tweespannen.

Wisselende omstandigheden
De organisatie bleek te beschikken over veel improvisatietalent, want op de eerste wedstrijddag (donderdag 9 augustus) sloeg in de middag het weer om. Het onweer en de onvoorspelbare windvlagen leidden tot een voortijdige beëindiging van het programma. Op vrijdag werd daarom het programma verlengd en liepen de tribunes weer vol. De zaterdag stond in het teken van de spectaculaire marathon als grote publiekstrekker. De weersomstandigheden waren ideaal voor mens en paard. Veel bezoekers deden een ‘dagje Beekbergen’, maar ook sportief gezien was het een topdag. Een superspannende strijd in de hindernissen, waar de rijders alles op alles zetten voor het realiseren van snelle tijden.

Bijzondere slotdag
De laatste dag van het Paardenspektakel (zondag 12 augustus) werd gekenmerkt door een spannende vaardigheidsproef, maar ook een geweldige show van dressuuramazone Adelinde Cornelissen die na haar optreden te paard de uitdaging aannam om de leidsels van Claudio Fumagalli over te nemen en met een aanspanning een mooie show te geven.
Opnieuw vond veel publiek zondag de weg naar Beekbergen, waar van alles te doen was voor jong en oud. Het strodorp met gratis ponylessen voor de kids en allerlei activiteiten voor de jeugd maakte het Paardenspektakel weer tot een zeer compleet evenement.

Veel vrijwilligers
Organisator Mieke van Tergouw is meer dan tevreden: “We zijn heel blij met zoveel publiek”, zegt ze. “Het NK vierspannen was een mooie toevoeging aan onze wedstrijd, die in sportief opzicht heel goed was. Ik wil benadrukken dat wij heel dankbaar zijn dat we zo veel vrijwilligers hebben die hier bergen werk verzetten. We hebben hier echt een topteam. Daarnaast wil ik ook onze sponsoren bedanken en de Provincie Gelderland, de Gemeente Apeldoorn en de Riant Business club. Zij maken het voor ons financieel mogelijk om dit neer te zetten.”
Het is inmiddels 35 jaar geleden dat de eerste wedstrijd in Beekbergen werd georganiseerd door Miekes vader Bertus van Tergouw. Het evenement heeft inmiddels een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het gaat in Beekbergen om mensport op topniveau, maar daarnaast zijn er veel aantrekkelijke shows en activiteiten voor het grote publiek. Ontspanning en gastvrijheid stonden ook deze editie weer centraal. (Foto’s: LeblancDesign/Oscar de Wit)