Stedendriehoek

Nieuw uiterlijk en nieuwe naam voor geldautomaten

STEDENDRIEHOEK – Geldautomaten van ING, ABN-AMRO en Rabobank worden per 1 januari vervangen. Zij krijgen een nieuw uiterlijk en een nieuwe naam. Ze heten voortaan Geldmaat en zijn geel. Dat hebben de drie grote banken afgesproken.

ING, ABN-AMRO en Rabobank gaan samen met Geldservice Nederland (GSN) – die sinds 2011 de geldautomaten beheert – werken aan een geldautomatennetwerk, om contant geld op de lange termijn beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig te houden. De drie banken willen dat de automaten ‘evenwichtiger’ worden verspreid over het land. 

Geert Eikelboom, CEO van Geldservice Nederland: “In winkels wordt steeds vaker digitaal betaald. Er blijft echter ook behoefte om contant geld op te nemen of te storten. Daarom werken we met de banken samen aan een gezamenlijk geldautomatennetwerk waarmee we de automaten evenwichtiger over Nederland verspreiden. Zo zie je nu soms in een winkelgebied vijf automaten van de drie verschillende banken vlakbij elkaar staan. Op basis van het aantal transacties en bezoekers in het gebied kunnen bijvoorbeeld twee automaten ook voldoende zijn. Op veel van dit soort locaties gaan we het netwerk aanpassen. De Geldmaat-automaten werken door de nieuwe software straks allemaal hetzelfde.” 

Vanaf 1 januari worden de oude apparaten vervangen en eind 2020 moet het project af zijn. De banken hebben beloofd te overleggen met belangenorganisatie – waaronder het MKB en Ouderenbond – om de beste locaties te vinden voor de Geldmaten. In veel gevallen zal de Geldmaat straks te vinden zijn op de plek waar nu al een geldautomaat staat. De huidige bereikbaarheidscriteria blijven gehandhaafd. Hoeveel geldautomaten er worden weggehaald is nog onduidelijk. De afgelopen jaren sloten de drie grote banken al op verschillende plekken pinautomaten. Niet alleen doordat minder mensen minder gebruik maken van de automaten, maar ook vanwege de veiligheid (plofkraken).