Stedendriehoek

‘Niet langer versleten hakken bij het lopen’

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding trainen zij voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn. Nieuwsblad Stedendriehoek stelt ze wekelijks aan u voor, inclusief hun motivatie om deel te nemen en hun vorderingen op weg naar de loop op 3 februari 2019.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende weken de uitdaging van twaalf ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). Hij stoomt de twaalf uitverkorenen in veertien weken tijd klaar voor de hardloopwedstrijd.

Eén van hen is de 60-jarige Rob Bakker, die ongewenst vroegtijdig thuis kwam te zitten na een werkzaam leven en er voor koos om die leemte in te vullen met hardlopen en wielrennen. “Goed beschouwd loop ik al hard vanaf de millenniumwisseling. In 2002 voltooide ik bijvoorbeeld de mini-marathon in Apeldoorn en ook nam ik regelmatig deel aan crosslopen. Door drukke werkzaamheden heb ik het hardlopen vervolgens vele jaren links laten liggen en dat heeft een flinke wissel op mijn conditie getrokken. Daarom ben ik blij dat ik het in 2016 weer opgepakt heb, al was de aanleiding hiervoor – boventallig op het werk – minder leuk.”

Rob ging weer lopen, maar: “Al die tijd trainde ik individueel en met de verkeerde looptechniek. Daarom ben ik nu ook zo blij met de loopscholing van Dennis Licht; niet langer slijt ik te snel de hakken van mijn schoenen af, want ik loop nu rechter en meer op mijn voorvoet.” Bakker maakt deel uit van de A-groep in het Silvana Running Team en geniet intens van het samen optrekken met zijn ploeggenoten. “We stimuleren elkaar enorm. De krachttraining bij Isokin op donderdag heeft eveneens een grote meerwaarde voor mij: mijn evenwicht, balans én afzet zijn daardoor verbeterd.”

Naast het hardlopen heeft Bakker ook een zwak voor het wielrennen gekregen. “Ook dat doe ik heel fanatiek, met lange toertochten van minimaal honderd kilometer. Zo heb ik bijvoorbeeld al eens de Amstel Gold Race volbracht, heerlijk om te doen.” Maar de focus ligt nu dus vooral op de Acht van Apeldoorn. “Vorig jaar deed ik hier ook aan mee en finishte toen net onder de 53 minuten. Die eindtijd moet in februari wel weer haalbaar zijn en wellicht zelfs daaronder. Ik houd me keurig aan het persoonlijke schema van Dennis en af en toe een beetje meer. Nog even ’s ochtends een mooi, extra rondje lopen of een lekker fietstochtje.”

De trainingen in het Silvana Running Team hebben hem sowieso nieuwe energie gegeven, vertelt Bakker: “Ik voel me gewoon veel fitter. De afgelopen tweeënhalf jaar werkte ik daar al aan door liefst 25 kilo af te vallen, van 107 naar rond de 80 nu. Maar ik ben er qua nieuwe leefstijl nog lang niet; ja, de acht-kilometerloop is op dit ogenblik het hoofddoel, maar uiteindelijk wil ik richting de halve marathon gaan. Dat zou voor mij de perfecte bekroning van dit prachtige traject zijn.”

Voor meer informatie over het Silvana Running Team: www.running2020.org