Stedendriehoek

‘Niet inlossen belofte aan 25.000 stemmers reden voor vertrek’

APELDOORN – De laatste dag van oktober was een zwarte voor Apeldoorns wethouder Mark Sandmann. Een stevig debat over het budgetoverschrijdende Plein van de Stad-project tijdens de gemeenteraadsvergadering, waarbij duidelijk werd dat de raad de plannen in de ijskast wilde zetten, deed de 36-jarige D66-er besluiten zijn taken als wethouder neer te leggen. “Een principiële keuze omdat ik de belofte die ik aan 25.000 inwoners van Apeldoorn had gedaan, niet waar heb kunnen maken.”

“Nu ik onze gemeenteraad niet heb kunnen overtuigen van het belang om door te gaan met het Plein van de Stad, of zelfs kennis te nemen van de beoogde oplossingen, vind ik dat ik een belofte aan de inwoners niet inlos en daarom niet langer kan aanblijven. Als verantwoordelijk wethouder vind ik dat ik de plicht heb om de verwachtingen van 25.000 stemmers waar te maken en het gekozen ontwerp te realiseren”, liet Sandmann in een eerste reactie op zijn aftreden weten.

Inmiddels zijn we een maand verder en is de wethouder druk met het afronden van lopende zaken. Twee weken geleden opende hij nog de gloednieuwe fietsenstalling in het voormalige Kijkshop-pand op de hoek van de Hoofdstraat/Paslaan. Dinsdag 3 december zwaait hij tijdens een bijzondere raadsvergadering definitief af. Er komt daarmee na vierenhalf jaar een einde aan zijn wethouderschap, dat op 9 juli 2015 een aanvang nam. “Een hartstikke mooie baan waar ik echt van heb genoten. En je weet van tevoren dat wat nu gebeurd is, aan een politieke bestuursfunctie kleeft. Enorm jammer, maar de wereld draait ook wel door zonder mij.”

Na die voor Sandmann teleurstellende donderdagavond koos hij voor vijf dagen in de luwte in een vakantiehuisje in Otterlo, met vriendin en dochter. “Ik heb echt niet zien aankomen dat de besluitvorming rond het Plein van de Stad in de vergadering zou worden uitgesteld tot medio 2020. Ik vind het ook een raar en onverstandig besluit. Zeker, ook ik ben ervan geschrokken dat het plan 1,8 miljoen duurder uitviel dan de bedoeling was, maar ik ben nog steeds van mening dat we de uitkomst van de verkiezing rond de herinrichting van het Marktplein niet zo naast ons neer kunnen leggen. Het Plein van de Stad was wekenlang de ‘Talk of the Town’. Apeldoorn heeft ook massaal haar stem laten horen en daar wordt nu voorlopig niets mee gedaan. Als verantwoordelijk wethouder heb ik me daarom uit principe teruggetrokken.”

Blijft de vraag natuurlijk, of er sinds de feestelijke onthulling van het winnende ontwerp in december vorig jaar, eerder signalen zijn geweest dat het plan het budget ging overstijgen. “Ik wil beginnen te zeggen dat je als gemeente ook ambities moet hebben in een financieel mindere periode. Er lagen voor de herinrichting van het Marktplein vier ontwerpen klaar waaruit de inwoners mochten kiezen. Er was daarbij geen discussie over duur of goedkoop. Aan het begin van de zomer werd mij voorzichtig duidelijk dat het plan voor de Markthal financieel hoger ging uitvallen. Wat ik mezelf kan verwijten, is dat ik hier scherper bovenop had kunnen en wellicht móeten zitten. De cijfers klopten niet en ze zijn inderdaad niet goed gecheckt. Maar op het politieke vlak heb ik alles naar behoren gedaan, door de raad en het college tijdig over de financiële stand van zaken te informeren.”

Inclusief zijn twee termijnen in de gemeenteraad, samen goed voor acht jaar, heeft Sandmann ruim twaalf jaar in Politiek Apeldoorn rondgewandeld. “Ik heb in die periode veel moois kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van onze gemeente, ook dankzij de goede en intensieve samenwerking met mijn collega’s. Er zijn voor mij genoeg hoogtepunten te benoemen: bijvoorbeeld dat we met Apeldoorn landelijk voorop lopen op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie. Kijk maar eens naar alle zonnepanelen en de zonneparken hier. De maatschappelijke betrokkenheid is groot en dat is echt een trendbreuk ten opzichte van vijf jaar geleden.”

Ook in de andere portefeuilles die behoorden tot het takenpakket van wethouder Sandmann, zijn belangrijke stappen gemaakt, zo concludeert hij: “In samenwerking met de gemeenteraad en de inwoners van Apeldoorn hebben we op het terrein van afvalverwerking de beoogde milieudoelstellingen gehaald. Op het gebied van recreatie en toerisme zijn zowel lokaal als regionaal prachtige resultaten behaald; denk hierbij alleen al aan het schitterende en omvangrijke fietsroutenetwerk dat er nu ligt. Ruim 40 instanties werken momenteel nauw samen aan de Veluwe als toeristische trekpleister. Daarnaast zijn al diverse plekken in de binnenstad van Apeldoorn succesvol aangepakt en half december vieren we de herinrichting van de Marktstraat en Beekstraat.” Sandmann staat natuurlijk ook even stil bij de feestelijke heropening in 2021 van het momenteel ingrijpend verbouwde Paleis Het Loo. “Dat wordt een knaller, een mijlpaal in onze erfgoedgeschiedenis. Paleis Het Loo zal na de verbouw structureel meer toeristen naar Apeldoorn gaan trekken dan tot op heden al het geval was.”

Sandmann stelt veel vertrouwen in zijn beoogde opvolger als wethouder, Maarten van Vierssen (41), de huidige fractievoorzitter van D66 in Apeldoorn. “Toen ik mijn aftreden bekend maakte, besloot ik ook meteen om niet direct te stoppen met mijn werkzaamheden, maar een periode van dertig dagen afbouwen te nemen. Het zit niet in mijn aard om zomaar alles uit mijn handen te laten vallen, want dat getuigt niet van een groot verantwoordelijkheidsgevoel.”

Terugblikkend op de voorbije vierenhalf jaar spreekt Mark Sandmann ook van een fysiek zware baan. “Maar het gaf zoveel energie om mee te helpen Apeldoorn een stukje mooier te maken, dat ga ik zeker missen.” En, tenslotte: heeft hij al snode (werk)plannen voor de ‘Day after’ zijn vertrek uit de lokale politiek? Sandmann glimlacht: “Ik heb in elk geval het advies gekregen om even afstand te gaan nemen van de politiek en dat zal ik zeker doen. Verder kan ik over mijn nabije toekomst nog niets zinnigs zeggen. Wel wil ik afsluiten met te zeggen dat ik er oprecht vanuit ga dat het Plein van de Stad er uiteindelijk tóch komt. En dat ik de Apeldoorners enorm dankbaar ben voor de vele steunbetuigingen aan mijn adres de afgelopen maand.”