Stedendriehoek

‘Nederland in historisch perspectief nauw betrokken bij Indonesië’

APELDOORN – Zondag 1 juli van 12.00 tot 19.00 uur vindt in het Oranjepark de internationale marktmanifestatie WorldProef Culture 2018 plaats. Deze vijfde editie van het evenement staat in het teken van het land Indonesië en het betreft een initiatief van Gelre Association International.

Voorzitter Simon Boon en Teun Dupain zijn namens de Gelre Association International aangeschoven voor een goed gesprek over dit internationale festival met speciale aandacht voor Indonesië. “Het is géén foodmarkt, al zijn er natuurlijk wel stands met lekkere hapjes en drankjes als eetcultuur. WorldProef Culture is vooral een unieke en kleurrijke internationale markt met cultuur, historie, literatuur, toerisme, economie & ecologie, workshops, informatie en een internationaal muzikaal-cultureel programma.”

WorldProef Culture biedt gelegenheid tot kennismaken en ontmoeten en beoogt het belang van samenwerking tussen landen en regio’s te onderstrepen. Simon Boon: “Gelre Association International onderschrijft de noodzaak van internationaal delen van sociale, culturele, economische en ecologische waarden en van wederzijdse internationale versterking op basis van gedeelde belangen. Het respecteert – en bouwt voort op – de verdiensten van generaties. Historisch besef, respect, waarderen, stimuleren en belonen zijn belangrijke voorwaarden voor succesvolle internationale ontwikkeling, samenwerking en innovatie.”

WorldProef Culture biedt historie, cultuur, toerisme, mode, economie & ecologie, eetcultuur, informatie, demonstraties, workshops en een internationaal muzikaal-cultureel programma  door een enorme variëteit aan landen: Indonesië, Engeland, Japan, Zuid-Afrika, Scandinavië, Duitsland, de Cariben, China, Bulgarije, Thailand, Rusland, Italië, Israël, Filipijnen, Nederland en migranten uit diverse landen.

Eerdere landenthema’s
Vorig jaar stond de internationale marktmanifestatie WorldProef Culture in het teken van de viering van 150 jaar Canada. Eerder was het thema Italië (2016), China (2015), Duitsland (2014) – in het kader van de Europese Verkiezingen en Rusland (2013) – in het kader van het Vriendschapsjaar vonden destijds zeven weken lang Rusland-gerelateerde activiteiten plaats. “De editie van dit jaar staat dus in het teken van Indonesië, waar we als Nederland in historisch perspectief natuurlijk enorm nauw bij betrokken zijn. En Apeldoorn is daarnaast  de tweede stad van Nederland qua aantal inwoners met een Indonesische achtergrond.

Wonderful Indonesia
Het programma Wonderful Indonesia biedt presentaties door Molukse, Indonesische en Indische vertegenwoordigers uit Nederland. De culturele rijkdom van Molukken, Bali, Sumatra en Sulawesi wordt gepresenteerd door leden van een grote delegatie, speciaal voor dit weekend vanuit Indonesië, vanuit de Molukken, overgekomen naar Apeldoorn. Met elkaar bieden zij een verrassend en kleurrijk programma. “De muziek, dansen, diverse demonstraties en het overige aanbod doen in elk geval recht aan alle grote eilanden van Indonesië”, beloven Boon en Dupain.

Door de bijzondere historische banden en 400 jaar relatie met Indonesië vormen activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed de basis voor bredere samenwerking. “De markt staat ook in het teken van vooruit kijken. Daarom is er op maandag 2 juli een ontmoeting van Indonesische overheidsvertegenwoordigers van de Molukken, ondernemers en ambassade met Nederlandse vertegenwoordigers en ondernemers. Ten behoeve van de ontwikkeling en groei van de Molukken, voor het welzijn van de bewoners.”

Internationale optredens
De stichting Ben-Heart Foundation is aanwezig en de naamgever ervan (zie foto) komt zingen op 1 juli.  Bijzondere aandacht is er ook voor kleding, met een heuse modeshow door een internationale vrouwengroep. Russische en Chinese schoolkinderen treden op, Chinese vrouwen dansen, er is Cither Music, Indorock, evergreens en Braziliaanse en Indonesische vechtsport. Een karrevracht aan landen laat zich zien op WorldProef Culture.

De organisatie is overigens op zoek naar meer belangstellende deelnemers voor de marktmanifestatie. Zij kunnen zich melden via de website www.worldproef.nl of via facebook www.facebook.com/worldproef