Stedendriehoek

Nationale wielertop op de pedalen in Omnisport

APELDOORN – Zondag 25 november worden opnieuw de Nederlandse Kampioenschappen teamsprint en ploegenachtervolging gehouden in Omnisport aan De Voorwaarts in Apeldoorn. Voor 3 euro kan men een unieke dag in het baanwielrennen meemaken. De ploegenachtervolging begint om 10.00 uur, de teamsprint om 13.30 uur.

Dit jaar belooft het een heel speciale uitvoering te worden. Immers, tijdens de wereldkampioenschappen in februari/maart in Omnisport behaalden Nederlandse renners maar liefst vijf wereldtitels. In de categorie mannen komen zeker vier wereldkampioenen aan het vertrek bij de NK.
Vijf  jaar geleden startte de baancommissie van AR & TV De Adelaar dit evenement op met goedkeuring van de KNWU. Het format werd gewijzigd, het aantal categorieën uitgebreid en het resultaat is na die jaren een ongekend deelnemersveld. Meer dan tachtig ploegen verschijnen aan de start en het absoluut unieke karakter ervan is dat in het programma Nederlandse kampioenen van de jeugd, onder wie Stijn Hezeman en Justus Willemsen, dezelfde wedstrijden rijden als de wereldkampioenen Jeffrey Hoogland (WK 1 kilometer -wereldrecord en WK teamsprint), Harrie Lavreijsen (WK teamsprint – NK record 200 meter), Nils van ’t Hoenderdaal (WK teamsprint), Matthijs Büchli (WK teamsprint – NK keirin), maar ook Theo Bos (5x WK) en Roy van den Berg (EK).
En niet alleen in de mannenwedstrijden ontmoeten jeugdrenners tegenstanders van wereldklasse, ook bij de dames treedt de wereldtop aan met Hetty van de Wouw en Kyra Lamberink (EK teamsprint), Laurine van Riessen (zilver WK teamsprint), Shanne Braspenninckx (EK teamsprint) en Elis Ligtlee (goud Olympische Spelen – keirin). Of het een botsing der giganten wordt, zal blijken als de teams aan de start komen.
Met name de Nederlandse bondscoach, Hugo Haak, heeft opmerkelijke samenstellingen van zijn teams opgesteld. Verrassend ook, omdat hij de wereldkampioenen niet bij elkaar in één ploeg heeft ondergebracht, maar andere talenten de gelegenheid geeft om hier hun kunnen te laten zien. Hij volgt daarmee de lijn van de voormalige coach René Wolff, die vertrok naar Nieuw-Zeeland: maak er voor jezelf een uitdaging van. Of ze daarmee de vaste samenstelling van de kampioenen van vorig jaar kunnen verslaan, moet nog blijken, maar dit gegeven maakt dit kampioenschap alvast bloedspannend.

Ook de ploegenachtervolgingskampioenschappen herbergen mooie namen, onder wie Dion Beukeboom (ging voor het werelduurrecord), de gebroeders Raymond en Michel Kreder (profrenners op de weg, maar ook NK’s op de baan behaald) en Roy Pieters (diverse malen NK op de baan). Jeugdrenners in deze discipline zijn er ook, met als meest opmerkelijke naam Wouter van de Weerdhof, de kampioen van Nederland op de weg bij de nieuwelingen.