Stedendriehoek

Nationaal Gesprek over Vrijheid komt naar Aventus

APELDOORN – Op dinsdag 26 november 2019 komt Gerdi Verbeet, voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei, naar Het Vierhuis op het terrein van de voormalige Joods psychiatrische instelling het Apeldoornsche Bosch in Apeldoorn en gaat in gesprek met studenten van Aventus over de betekenis van vrijheid. Wat betekent 75 jaar vrijheid in Nederland? Wat is vrijheid voor jou, wat betekent dit voor de vrijheid van anderen en hoe draag jij bij aan vrijheid? Dit gesprek is onderdeel van het Nationaal Gesprek over Vrijheid, georganiseerd door onder andere De Balie.

Gerdi Verbeet gaat in gesprek met 125 mbo-studenten van verschillende opleidingen uit Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Zij wil graag weten en leren wat er speelt bij studenten en zal ingaan op de zorgen en ideeën die onder de studenten leven naar aanleiding van het thema Vrijheid.

Dit Nationaal Gesprek over Vrijheid is bij Aventus tevens de start om in het komende jubileumjaar (75 jaar Vrijheid in Nederland) op verschillende manieren stil te staan bij de betekenis van vrijheid.

75 jaar vrijheid

Het Apeldoornsche Bosch was een Joods-psychiatrische instelling die van 1909 tot 1943 gevestigd was aan de Zutphensestraat in Apeldoorn. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de inrichting door de nazi’s ontruimd en de patiënten en een deel van het verplegend personeel weggevoerd. Deze verhalen vormen de brug tussen het verleden en het heden.

In samenwerking met lokale partners en met inbreng van de studenten wordt in opmaat naar de activiteiten in 2020 educatief aanbod ontwikkeld.

Op het terrein van het voormalige Apeldoornsche Bosch wordt vanuit een samenwerking met onder andere Stichting Apeldoornsche Bosch, ’s Heeren Loo en CODA een Vrijheidslab geopend waar ook het MBO-project onderdeel van uit zal maken. Voorafgaand aan de opening hiervan op 26 januari 2020, als start van het Jaar van de Vrijheid, worden op 20 januari de slachtoffers uit het Apeldoornsche Bosch herdacht. Via de gebeurtenissen van toen, maken wij thema’s als vrijheid en vrede bespreekbaar tussen en met verschillende generaties. Het Vrijheidslab wordt met steun van onder andere de Gemeente Apeldoorn, Provincie Gelderland, het vfonds en het VSB Fonds gerealiseerd.