Stedendriehoek

Nard treedt in voetsporen Rembrandt

APELDOORN – In het nieuwe NTR-programma Project Rembrandt, gepresenteerd door Annechien Steenhuizen, wordt in acht afleveringen op zoek gegaan naar de beste amateurkunstschilder van Nederland. Uit vijftig kandidaten waren tien gepassioneerde talenten gekozen die zich in een half jaar tijd het oude ambacht van kunstschilder meester proberen te maken. Nard uit Apeldoorn wist het tot de laatste tien te schoppen en zit inmiddels ook bij de beste negen.

De 45-jarige Nard werkt als ambtenaar bij de gemeente Arnhem, maar eigenlijk had hij kunstenaar moeten worden. Dit niet alleen door zijn bijpassende achternaam (Kwast), maar ook omdat tekenen zijn tweede natuur is. Project Rembrandt grijpt hij met beide handen aan om eindelijk zijn droom waar te maken: professioneel kunstschilder worden.

Iedere aflevering voeren de deelnemers nieuwe opdrachten uit, en treden op die manier in de voetsporen van de leerlingen van Rembrandt. Hierbij worden ze gecoacht door bevlogen docenten, kunstenares Iris Frederix en ontwerper & docent Jaap Godrie, die ieder vijf deelnemers onder hun hoede hebben genomen. Nard wordt in het programma begeleid door docente Iris.

De opdrachten brengen de schildertalenten naar prachtige locaties in Nederland en ontmoetingen met bijzondere figuren. De hierbij gemaakte werken worden beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst bij het Rijksmuseum en gespecialiseerd in 17e-eeuwse Nederlandse schilderkunst, en Lita Cabellut, kunstenares. Pieter en Lita worden iedere aflevering bijgestaan door een bijzonder gastjurylid. Samen bepalen ze iedere week: wie gaat er door en wie valt er af?

Online competitie & masterclasses
De kijkers thuis kunnen op projectrembrandt.nl iedere week de masterclasses uit de serie volgen én deelnemen aan een online competitie. De opdracht voor de wedstrijd is het schilderen van een live geposeerd portret van Annechien Steenhuizen. De beste inzendingen maken kans op een plek in de publieksjury in de laatste aflevering, waarin de winnaar wordt bepaald van Project Rembrandt. Ook voor terugkijken, updates over het programma en meer informatie over de docenten, juryleden en deelnemers ga je naar www.projectrembrandt.nl.

Project Rembrandt wordt op zondagavonden uitgezonden om 21.20 op NPO1, tot en met 7 april. Website: projectrembrandt.nl of volg het programma op Facebook.