Stedendriehoek

Musical herkenbaar voor alle leeftijden

APELDOORN – Na het grote succes van A Christmas Carol presenteert het Muziektheater Apeldoorn een nieuwe spetterende productie én Europese première: Alice in Spiegelland. Op vrijdagavond 27, zaterdagavond 28 en zondagmiddag 29 september wordt deze spectaculaire familievoorstelling opgevoerd in Theater Orpheus.

In Alice in Spiegelland gaat Alice een groots, nieuw avontuur tegemoet gaat. Zij tuimelt halsoverkop in een wereld vol beweging. Zij ontmoet aparte en hilarische figuren die haar de weg wijzen. Eén ding is zeker: iedereen wacht op haar komst, omdat zij de enige is die het ‘schaakland’ kan redden uit de klauwen van de Rode Koningin. Zal Alice deze taak kunnen vervullen?

De musical is herkenbaar voor alle leeftijden op eigen wijze. “Johan van Oorschot heeft in samenwerking met Muziektheater Apeldoorn het stuk vertaald in het Nederlands”, vertelt voorzitter Joke Dehnen. “Dat was soms best een uitdaging. Er is bijvoorbeeld geen Nederlands woord voor Frabjous day, maar we hebben een oplossing gevonden.”

Jong en oud
Muziektheater Apeldoorn werd ruim 82 jaar geleden opgericht onder de naam De Kunstgroep Apeldoorn. De laatste tien jaar werkt zij aan een nieuw imago, waarbij zij zich meer ging richten op musicals. Zang is daarbij het uitgangspunt en acteren en theater maken komen erbij. Ieder jaar probeert de vereniging op de planken te staan; het ene jaar met een grote productie in Theater Orpheus en het andere jaar met een kleinere productie in bijvoorbeeld Gigant. Momenteel telt de vereniging 30 volwassenen en 20 jeugdleden in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. “Het is mooi om te zien hoe de jongeren leren van de volwassenen en andersom. De diversiteit aan leeftijden zorgt echt voor leven in de brouwerij.”

100 man
De voorbereidingen voor Alice in Spiegelland zijn al 1,5 jaar aan de gang. “We beginnen altijd muzikaal met onze repetitor Karel Barten. Vervolgens komt de regie van Erik van der Zee erbij.” In de loop van de tijd worden de decors en kostuums toegevoegd voor een kleurrijk plaatje. “De grime en het kapwerk worden gedaan onder leiding van Kitty Poelman en Le Salon Tamara. Ik denk dat we totaal met een stuk of 100 man wel bezig zijn met de productie, voor en achter de schermen.”

Wie is Alice?
Voor iedere musical worden audities gehouden. “We letten er voornamelijk op dat men goed kan zingen, maar ook de performance is belangrijk.” Dit jaar heeft Daniëlle Esbach de hoofdrol van Alice bemachtigd. “Daniëlle kan zich heel goed verplaatsen in haar rol. Daarnaast heeft zij ook zo’n onschuldige uitstraling als Alice.” Andere (grote) rollen in de musical worden gespeeld door Johan van Oorschot (Witte Ridder), Tweedle Dee (Fred Dehnen), Tweedle Dum (Robert Mulder), Jari Waayer (Humpty Dumpty), Lex Moen (Witte Koning) en Nathalie Schut (Rode Koningin). “We hebben natuurlijk nog veel meer spelers die zowel muzikaal als tekstueel rollen vervullen.”

Orkest
De productie wordt ondersteund door muzikale begeleiding van een orkest. Dit jaar bestaat dat uit acht violisten, vier slagwerkers (klokkenspeler, drummer, xylofonist en paukenist), een cellist, fluit, trompettist, saxofonist, keyboardist, pianist, basgitarist, akoestische- en elektrische gitarist en trombonist. “Aardig wat mensen,” lacht Joke. “De muzikanten oefenen voornamelijk thuis en repeteren een aantal keer met dirigent Peter-Paul van Beekum, de solisten en het koor om alles vloeiend in elkaar over te laten lopen.”

Muziektheater Apeldoorn kijkt heel erg uit naar de uitvoering. “Neem uw partner, vader, moeder, kind of vriend(in) mee naar deze geweldige, hilarische voorstelling waarvan u zeker zult gaan genieten. Bestel de tickets inclusief garderobe, koffie/thee voor de voorstelling en een drankje in de pauze via www.muziektheaterapeldoorn.nl of rechtstreeks bij theater Orpheus via www.orpheus.nl. In de pauze kan men lootjes kopen. De hoofdprijs? Een gloednieuwe fiets.”