Stedendriehoek

Mogelijk groene dakjes voor Apeldoornse bushokjes

APELDOORN – De Gelderse fractie van de Partij voor de Dieren heeft Gedeputeerde Staten schriftelijke vragen gesteld over mogelijkheden om daken van bushokjes in Gelderland van een begroeiing van sedumplantjes te voorzien.

Zo wil de PvdD weten hoeveel bushokjes er in provinciaal beheer zijn en hoeveel daarvan in een bebouwde omgeving staan. Hiermee tracht zij te achterhalen of de groene daken, al dan niet in combinatie met zonnepanelen, een goede duurzame investering voor de provincie zouden kunnen zijn.

Aanleiding voor de vragen was de recente aanbesteding van de gemeente Utrecht, die de bushokjes in de stad een groene ‘makeover’ heeft gegeven. De Utrechtse duurzame bushokjes, die onder andere van bamboe bankjes en cassettes met sedumbegroeiing op het dak zijn voorzien, kwamen wereldwijd in het nieuws. Hierna hebben verschillende steden, waaronder ook de gemeente Apeldoorn, hun voornemen geuit ook de mogelijkheden voor groene bushokjes te gaan bekijken.

Sedumplantjes zijn het meest geschikt als begroeiing voor groene daken. Ze hebben relatief weinig onderhoud nodig en ze kunnen zowel goed tegen hitte als tegen koudere temperaturen. Daarnaast filteren de plantjes fijnstof, kan de begroeiing overtollig water opnemen en tijdens hete dagen schaduw en verkoeling bieden aan zowel wachtende reizigers als insecten, vogels en andere kleine dieren.

“We hopen natuurlijk dat als de provincie de daken van bushokjes vergroent, meer gemeenten dit voorbeeld zullen volgen. En het zou natuurlijk helemaal mooi zijn als we uiteindelijk een stijging van het totaal aantal groene daken in Gelderland zouden zien. Maar”, aldus Statenlid Lester van der Pluijm, “ook het plaatsen van een zonnepaneel op een bushalte kan voordelen hebben. We willen graag van Gedeputeerde Staten weten zij hoe daar tegenover staan.” De antwoorden worden binnen enkele weken verwacht.