Stedendriehoek

MOE(T)

Ráár liedje, dat hitje van Borsato & co. In ‘Lippenstift’ wordt de maîtresse van een kerel aangesproken. Dat ze beter verdient, dat ze naïef en verloren is en dat ze zich vrij moet maken. Dat ze veel meer waard is. Kennelijk bepalen die zangers dat. En Marco, die er zelf niet vies van blijkt te zijn om het op zijn (Iris de) Hondjes te doen, is de aangewezen persoon hier iets over te zingen. Niet de meeste dromen, maar de meeste affaires zijn bedrog.

Ik heb überhaupt een gezonde hekel aan dat soort heilige gepredik over wat een ander zou moeten doen, maar áls je besluit erover te musiceren, doe het dan goed. Waarom moet die griet beter weten? Als we dan toch gaan vingerwijzen en tips uitdelen, laat die kerel even een lesje etiquette voor monogamie ondergaan. Draag ik hierbij aan als Kersthit voor de mannelijke K3.

Ik ben moe. Heb dat als ik te veel moet. Een weken-van-tevoren-volgeplande agenda is niet zo aan mij besteed. Druk zijn is helemaal oké, dingen moeten is kut. Moeten is voor mij het werkwoord van moe. Als je te veel moet, word je vanzelf moe. Had laatst een gesprek met een bekende. Hij pleitte ervoor dat er in onze maatschappij zoveel prestatiedruk heerst. Dat we zoveel moeten.

Ik had maar één vraag: ‘Van wie, dan?’
‘Van Marco…’ zuchtte hij.

Het illustreert prachtig pijnlijk hoe het werkt, dat hitje van Borsato en co. Knetter-seksistisch. Groepje mannen dat een vrouw vertelt wat ze moet doen, als een kérel z’n Gardena-slang niet op zijn monogamische haspel kan houden. Het meisje wil toch zeker wel een grote liefde? Geen verwijderd nummer in een telefoon zijn? Ze wil toch verkering met een vriendje dat geen geheime kippetjes rondom de ren heeft scharrelen? Het meisje wil toch de ware zijn voor iemand?

Wat als dat meisje dat niet wil en het wel prima vindt, zo?

Kijk naar jou en Leontien, Marcus. Wat is daar anders aan? Wat iedereen in zijn vrije of eigenlijk helemaal niet zo vrije tijd doet, moet ‘ie toch lekker zelf weten? Dat pleit je verdikkie zelf op Instagram, Bors! Waarom moet het meisje dan meer zijn dan de lippenstift op zijn kraag? Wellicht is het een tip voor Iris. Maar niet Iris had haar lippenstift bij zich moeten houden, jij had moeten zorgen dat die vlekken helemaal niet op je shirt kwamen. Of er niet belerend over zingen. Liever nog dat laatste.

Zou wat zijn. Dat ik alle café-eigenaren in de omtrek bel om te vragen of ze de taps willen afsluiten en de wijn achter slot en grendel willen zetten als ik langs kom. Stukje zelfbescherming. De kater komt altijd later.

‘Ik moet helemaal niks,’ zei mijn moeder vroeger. Dat lippenstift-meisje moet helemaal niks. Niemand moet iets. Daar worden we ontzettend moe van.