Stedendriehoek

Moeder en dochter samen op missie naar de meet

APELDOORN – Twaalf hardlopers hebben gekozen voor een keerpunt in hun leven. Onder professionele begeleiding trainen zij voor de acht-kilometerloop tijdens de Midwinter Marathon Apeldoorn. Nieuwsblad Stedendriehoek stelt ze wekelijks aan u voor, inclusief hun motivatie om deel te nemen en hun vorderingen op weg naar de loop op 3 februari.

Met plezier en gezond finishen in de Acht van Apeldoorn. Dat is de komende weken de uitdaging van twaalf ongeoefende sporters in het Silvana Running Team én hun coach Dennis Licht (13-voudig Nederlands Kampioen). Hij stoomt de twaalf uitverkorenen in veertien weken tijd klaar voor de hardloopwedstrijd.

Twee van hen betreft moeder Geraldine Juliet (40) en dochter Isabel Hertgers (12). Ze wilden beiden al graag meedoen aan de acht kilometer, maar aanvankelijk niet met elkaar. “Ik zou met een vriendinnetje gaan lopen, maar die zegde toch af”, glimlacht dochterlief. “En ik met mijn zwager, maar die wilde meer dan de Acht van Apeldoorn, namelijk de Mini-Marathon (tien Engelse mijlen). Dat leek mij dan weer niks, te zwaar voor mij. Zo kwamen Isabel en ik, min of meer toevallig dus, bij elkaar uit”, vult mams aan. “Samen hardlopen is al super, maar de professionele begeleiding bij het Silvana Running Team is heel goed voor ons. Immers, zowel Isabel als ik krijgen snel knieproblemen bij het hardlopen; bij Isabel is dit een vervelende nasleep van een trampoline-ongelukje. Fysiotherapeut Johann de Jong en zijn collega’s van Isokin houden dit nu goed in de gaten.”

Het duo maakt deel uit van de B-groep en is dus zowel bij de gezamenlijke teamtrainingen als bij de individuele trainingen ‘tot elkaar veroordeeld’. “Isabel is wel aanzienlijk beter in de intervaltrainingen op dinsdagavond dan ik”, zegt Geraldine. “Ik vind het lastig, rennen en dan weer wandelen. Ik loop liever aan één stuk door hard. Wij houden ons beiden netjes aan het schema van Dennis Licht, en soms een beetje meer.” Isabel knikt: “Ik moet alleen nog leren wat rustiger te beginnen en niet meteen voluit te gaan.”

Veel deelnemers aan de loopgroep hebben baat gehad bij de loopscholing van Licht tijdens de trainingsweken. Geraldine lacht breeduit: “Ik liep alsof ik in een stoel zat. Je zult het maar te horen krijgen, haha.” De looptechniek van Isabel was beter, maar werd gaandeweg nog verder bijgeschaafd, waardoor ze nu haar knieën helemaal niet meer voelt. “In drie maanden tijd ben ik ook nog eens vijf kilo afgevallen! Dat was geen doel en ook niet nodig, maar wel mooi meegenomen, natuurlijk.” Haar moeder valt haar bij: “Ik voel me ook veel fitter, sinds ik vijf keer per week sport.”

Als alles meezit, hopen moeder en dochter op zondag 3 februari te finishen in een tijd onder de 46 minuten. “Dennis zegt dat dit voor ons haalbaar is. En zo voelt het ook. Maar het is en blijft spannend hoor, straks samen op weg naar de eindstreep. Maar vooral ook erg leuk!”

Voor meer informatie over het Silvana Running Team: www.running2020.org.