Stedendriehoek

Met spoed meer nieuwbouw en verduurzaming bestaande woningen nodig

De huizenprijzen stijgen dit jaar met 12,5% en volgend jaar met 5%. Dit blijkt uit de nieuwe Woningmarktmonitor van april 2022 van ABN AMRO. “Daarnaast stijgt de hypotheekrente weer na jaren van daling, maar blijft historisch laag,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

Woningaankopen dalen met 15%
ABN AMRO stelt ook haar voorspellingen voor het aantal woningaankopen naar beneden bij. “Voor 2022 is dat van -10% naar -15% en voor 2023 van +5% naar 0%. In de eerste twee maanden van het jaar zijn er 28.000 bestaande woningen gekocht en dat zijn er 13.000 minder dan in de eerst twee maanden van vorig jaar. Dit komt doordat er vorig jaar veel woningen zijn gekocht in verband met het destijds net verlaagde overdrachtstarief voor starters,” zegt Bokeloh.

Huizenprijzen stijgen minder hard
De huizenprijzen blijven dus stijgen, maar dit gaat minder hard dan voorheen. Het Economisch Bureau geeft als reden voor deze afzwakking de betaalbaarheid van de huizenmarkt. Deze is verslechterd door de stijging van de huizenprijzen en doordat de inkomens onder druk staan vanwege de hoge inflatie. Zo stijgen de netto maandlasten harder dan het netto inkomen. Dit is vooral het geval bij huizenbezitters met een Annuïteiten Hypotheek.

Meer nieuwbouw noodzakelijk
Het Economisch Bureau geeft aan dat er met spoed meer nieuwbouwwoningen nodig zijn om zo de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. De regering is dit al een tijd lang van plan, maar door de stijgende materiaalkosten, gebrek aan personeel en hoge grondkosten blijft het geplande aantal nieuwbouwwoningen vooralsnog uit. Ook verduurzaming van bestaande woningen is noodzakelijk. De recente stijging van de energiekosten laat ons zien dat we minder aardgas zullen moeten verbruiken. Woningen zullen dus beter geïsoleerd moeten worden om te zorgen voor energiebesparing,” aldus Bokeloh.

Onzekerheid na Russische inval
De oorlog in Oekraïne kan het vertrouwen in de woningmarkt aantasten; de economie is nog maar nauwelijks bekomen van de coronacrisis of de volgende crisis dient zich alweer aan. Dat schept onzekerheid over de toekomst en is slecht voor het woningmarktsentiment. Het consumentenvertrouwen is in reactie op de uitbraak gedaald tot onder het dieptepunt van de coronacrisis.