Stedendriehoek

‘Met het hele dorp aan tafel, dat zou toch geweldig zijn?’

UGCHELEN – De Därpsdoagen Ugchelen beloven vrijdag 31 augustus, zaterdag 1 en zondag 2 september een spetterend feestje te worden voor het hele dorp. Als volledig vernieuwde opvolger van het aloude Zomerfeest is het evenement georganiseerd door een nieuwe groep vrijwilligers, aangesloten bij de lokale vereniging Ugchelens Belang.

Onder leiding van de nieuwe voorzitter Stanny Schapendonk wil deze groep sinds begin dit jaar Ugchelen opnieuw doen bruisen. “Het is een prachtig dorp met ongeveer 7.700 inwoners; een fantastisch grote groep om de komende jaren door en voor elkaar iets te betekenen.” Mede-bestuurslid Lars Lourenco knikt: “Ik woon nog maar relatief kort in Ugchelen, anderhalf jaar, en liep vorig jaar rond op het Zomerfeest. Toen hoorde ik om me heen geluiden dat het feest in vroeger jaren beter was. Uiteindelijk bleek het dus ook het laatste Zomerfeest, want de organisatie besloot ermee te stoppen.”

Het ene bestuur vertrok, er kwam een ander bestuur voor terug. Lourenco: “We legden ook meteen het ambitieuze plan neer om het evenement drie dagen te laten duren. En met een nieuwe naam uiteraard: de Därpsdoagen Ugchelen. Ik denk dat we dit jaar een mooi begin hebben met een feest voor jong en oud, met dank ook aan de grote groep vrijwilligers om ons bestuur heen. Want een dorp als Ugchelen verdient een dorpsfeest van allure. Het Ugchelens Belang vertegenwoordigt niet alleen de leden van de vereniging, maar ook Ugchelen als dorp. Vanuit het noaberschap is er plek en ruimte voor iedereen die Ugchelen een warm hart toedraagt en zou dit vanuit de vereniging terug kunnen verwachten. Door en voor het dorp Ugchelen.” De Därpsdoagen Ugchelen zijn een positieve ontmoetingsplek voor dorpelingen, gevestigde verenigingen en organisaties, bedrijven en hun achterban, van jong tot oud. De sociale cohesie wordt versterkt door het uitdragen van het dorpsgevoel voor, tijdens en na de dagen, met als doel het creëren van een nog grotere sociale en veilige omgeving om in te wonen, werken en te leven.

Het programma is zeer gevarieerd en alles speelt zich af in en rondom zalencentrum Ugchelens Belang, Bogaardslaan 81. Enkele namen van optredende artiesten: DJ Chiel, Poar Neem’N, Giocatori, Belgrave, Run4Cover en Another Road. Vrijdag 31 augustus duurt het feest van 17.00 tot 01.00 uur, zaterdag 1 september van 11.00 tot 01.00 uur en zondag 2 september van 10.00 tot 16.00 uur. Alle dagen is er lekker eten en drinken voorhanden en er is braderie. Lourenco: “De vrijdag is zeker ook een leuke dag voor de kinderen. De jeugd van 8 tot 13 jaar mag blijven slapen op de kindercamping – mét kampvuur – en er zijn voor hen diverse activiteiten op stapel gezet, waaronder karaoke en een bioscoop. De wat ouderen kunnen genieten van een heuse disco en er is een whiskyproeverij.” Zaterdag 1 september is er veel muziek en dans, waaronder een feest met DJ en de talentenjacht Ugchelen got Talent. Een modeshow, wijnproeverij (18+) en Fifa18 gametoernooi zijn andere hoogtepunten die dag. Zondag 2 september, tenslotte, vallen de touwtrekkampioenschappen, superloterij en Dorpsbrunch op. Met name naar die brunch kijkt Lourenco in het bijzonder uit: “We hebben hier al aardig wat aanmeldingen voor binnen, maar hopen op nog veel meer. Dat we straks het hele dorp hiermee bijeenbrengen, dat zou toch geweldig zijn?” Voorts zijn er optredens van Muziekvereniging Ugchelen, Sokkenbuurt Mannenkoor en Dameskoor Knap Eigenwijs.

De grotere activiteiten tijdens de Därpsdoagen Ugchelen dragen de naam van de sponsors, andere bedrijven hebben financieel bijgedragen of via donaties in natura. Lourenco: “Wanneer het feest voor ons geslaagd is? Als de drie dagen om zijn en de mensen zeggen: ‘Dat was leuk!’ Dat ze meteen alweer uitkijken naar volgend jaar. Graag ook vernemen wij na afloop wat er eventueel anders of beter kan, zodat wij de kans krijgen om in de komende jaren het perfecte feestje neer te zetten.”

Voor meer informatie: www.dorpsdagen.nl 

“Vereniging Ugchelens Belang bestaat al ruim honderd jaar en ons doel is het bijdragen aan een goed sociaal saamhorigheidsgevoel in ons dorp. De vereniging wil zich inzetten voor alle inwoners van Ugchelen, jong en oud, om het dorp leefbaar en gezellig te houden waar het aangenaam verblijven is”, vertelt Monique Nijhof. “Wij proberen daar ons steentje aan bij te dragen in nauwe samenwerking met Ugchelen Plaza en de Dorpsraad Ugchelen. Ook met de andere verenigingen op sportief of cultureel gebied onderhouden wij goede contacten, alsmede met de kerken en de brandweer in ons dorp.”