Stedendriehoek

Met een lach en een traan het ziekteproces ondergaan

APELDOORN – Bijna twee jaar geleden werd Marlies de Keijzer uit Apeldoorn tijdens het Landelijk Bevolkingsonderzoek gediagnostiseerd met borstkanker. Uitzaaiingen in de oksel zorgden voor een naar en intensief behandeltraject, inclusief twee series chemokuren, twee operaties en een serie bestralingen. Een traject waarbij haar leven volledig op de kop werd gezet.

Marlies schrijft al jaren korte verhalen, vooral over haar eigen leven en de beslommeringen daarin. Al snel na de diagnose besloot ze haar dagelijkse belevenissen te delen in een besloten Facebookgroep, toegankelijk voor familie, vrienden en verdere belangstellenden. De reacties waren ontroerend, hartverwarmend en soms om te schateren van het lachen. Marlies weet als geen ander haar verhaal te vertellen op ontroerende en dan weer humoristische wijze. Haar Rotterdamse roots hebben daar zeker aan meegeholpen.

“Schrijven bleek voor mij een uitlaatklep en therapie in één. Het resultaat van alle columns van anderhalf jaar doorleven van ellendige behandelingen en alles wat er daaromheen met je gebeurt, heb ik samengevat in het boek ‘Daar kan een psychiater niet aan tippen’. De reacties zijn dermate enthousiast dat het inmiddels een bescheiden succes mag worden genoemd”, glundert Marlies.

Buiten het therapeutisch effect voor haarzelf, is het boek bedoeld om lotgenoten, partners, familie, vrienden en zelfs collega’s van getroffenen een inkijkje te geven in wat kanker met jezelf en met je omgeving doet. De kosten zijn bewust laagdrempelig gehouden: €8,95 voor een paperback van 166 pagina’s. Het boek kan besteld worden door een e-mail met naam- en adresgegevens te sturen aan dkepnat@gmail.com