Stedendriehoek

‘Met countrypop zit je alsnel in Ilse DeLange-hokje’

APELDOORN – Singer-songwriter Sabien Bouw is een muzikaal countrypoptalent uit het kleine dorp Nieuw Milligen (gemeente Apeldoorn). Met haar mooie stem en akoestische gitaar weet zij sinds haar 13e harten te raken. Toen ze haar eerste gitaar kreeg op die leeftijd, ging de singer-songwriter op les bij Alexander Stakenburg. Ze bleek talent te hebben, maar nam twee jaar geleden pas de stap om op het podium te gaan staan.

Talent slaat nog weleens een generatie over, zo ook bij Sabien. Terwijl haar ouders helemaal niet muzikaal zijn, bespelen haar broer en zij allebei een instrument. “We hebben het waarschijnlijk van onze oma”, lacht Sabien. “Die zong en speelde gitaar vroeger. Ze is dan ook trots als ik over mijn optredens praat.”

Conservatorium
Muziek speelt een grote en belangrijke rol in het leven van Sabien. “Ik zou niet weten wat ik zonder muziek zou moeten. Ik wil er later fulltime mee bezig zijn, als artiest en docent.” Afgelopen april heeft de singer-songwriter auditie gedaan bij het conservatorium in Utrecht. “Ik ben aangenomen!” vertelt ze enthousiast. “Het afgelopen jaar heb ik veel tijd besteed aan muziektheorie en ik ben op pianoles gegaan. Dat vergt best wel wat discipline; je zit niet in een lokaal met een docent. Maar het harde werken heeft zich uitbetaald.”

De 22-jarige droomt van een theatertour. Het liefst in een (klein) zaaltje voor ongeveer 1.000 tot 1.500 man. “Ik hoef niet in een uitverkocht Ziggo Dome te staan, dat is niet mijn ding. Ik hou meer van intieme optredens. Dat past ook meer bij de muziekstijl die ik graag speel: countrypop. Je hebt meer contact met het publiek en gaat dieper in op de tekst.” Sabien speelt nu vooral covers, maar wil meer eigen muziek maken. “Ik haal mijn inspiratie uit bijvoorbeeld Cam en Kacey Musgraves, twee artiesten uit Nashville (Verenigde Staten). Het is wel lastig om country in Nederland te spelen, want je bent wel Nederlands. Je wordt dan al snel in een Ilse DeLange-hokje gestopt, al vind ik dat niet heel erg.”

Spanning
De laatste twee jaar treedt Sabien regelmatig op, alleen of samen met percussionist Richard Woudenberg (31). “De eerste keer dat ik optrad was heel eng. Er waren veel familieleden aanwezig. Ik sta dan liever voor 100 onbekende mensen dan 10 bekenden.” Onderhand vindt het jonge talent het podium niet meer eng. “Als ik spanning voel is dat binnen een paar nummers weer weg. Meestal sta ik er ontspannen bij en ben ik vooral met de muziek bezig.”

Sabien is samen met Richard, die haar begeleidt op de Cajon, te zien op de Keuken Karavaan (zaterdag 8 tot en met maandag 10 juni). Wat kunnen we verwachten? “Hoe dan ook spelen we ‘Jolene’ van Dolly Parton. Daarnaast zijn we nog bezig met een nieuw repertoire. We spelen een beetje uptempo en vrolijke muziek, om voor een zomers sfeertje te zorgen.”