Stedendriehoek

Meer dan 600 archeologen in Apeldoorn

APELDOORN – Van donderdag 21 tot en met zaterdag 23 november strijken meer dan 600 archeologen in Apeldoorn neer voor het jaarlijks congres, de Reuvensdagen. Twee dagen lang zijn zij voor tientallen lezingen te vinden in Orpheus, gaan ze naar de tentoonstelling Geheimen van Gelderse bodem, 10.000 jaar archeologische sieraden in CODA, wordt er gegeten in het ACEC en gefeest in SamSam. Op zaterdag gaat een deel op excursie in een reis door de tijd. Dit gaat niet ongemerkt aan Apeldoorn voorbij, want ook voor de inwoners is het een en ander georganiseerd.

“Met meer dan 600 archeologen in je stad, heb je ook meer dan 600 experts op het gebied van archeologische vondsten. Daarom kan iedereen op vrijdag 22 november zijn bodemschatten van de Veluwe laten zien. Heb je nog een klokbeker of oude bijl op de vensterbank liggen, een paar scherven verzameld tijdens een wandeling of een keer een doosje met vuursteentjes gekregen? Laat uw spullen zien, tijdens één groot bodemvondstenspreekuur. Aan de balie in Orpheus is een spreekhoek ingericht en indien nodig kan via de intercom een specialist opgeroepen worden. Altijd al willen weten hoe bijzonder je vondst is en hoe oud? Neem het mee op vrijdag 22 november tussen 11.00 en 13.30 uur naar Orpheus (ingang aan de zuidzijde)”, aldus gemeentelijk archeoloog Masja Parlevliet.

Archeologische reis door de tijd
Op zaterdag 23 november organiseert de gemeente Apeldoorn een reis door de tijd, met de bus of door het volgen van enkele workshops. “Inwoners van Apeldoorn mogen gratis aan deze excursies deelnemen. Beide excursies beginnen om 9.30 uur vanaf het station van Apeldoorn door in te stappen in één van de historische bussen van Stichting Veteranenbussen Apeldoorn. De ene bus brengt je naar het prehistorisch dorp Haps in park Berg & Bos (www.hapsproject.nl) om deel te nemen aan allerlei workshops, met de andere bus gaan we de archeologische Big Five van de Veluwe bekijken. Om 17.30 uur worden we weer afgeleverd op het station van Apeldoorn.”

(Pre)historische ambachten op Haps
“Wil je zelf eens vuursteen bewerken of vezels twijnen? Of je eigen (pre)historische lunch maken? In het ijzertijddorpje Haps kun je kennismaken met diverse ambachten waar je als archeoloog sporen van kunt vinden. Gemeentelijk Archeoloog Janneke Zuyderwyk heeft hiervoor speciaal een programma samengesteld. Voor de twee workshoprondes, onder leiding van ervaren ambachtslieden, kun je kiezen uit Vuursteen bewerken, Smeden, Vuur maken, Werken met plantaardige vezels en Koken.”

Busexcursie: The Big Five
De excursie met historische bus voert langs de Big Five van de Veluwse archeologie. “Vanaf sporen uit de Tweede Wereldoorlog bij Hoog Soeren gaan we terug in de tijd tot aan jagers-verzamelaars vlakbij de A1. Natuurlijk zullen vindplaatsen van de middeleeuwse ijzerwinning, de Hunneschans, het Romeins marskamp en de grafheuvels niet ontbreken. Gemeentelijk archeoloog Masja Parlevliet zal voor de gelegenheid als reisleider optreden.

“Voor het bodemvondstenspreekuur hoeft u zich niet aan te melden, u kunt gewoon op vrijdag 22 november tussen 11.00 en 13.30 uur in Orpheus terecht. Voor de excursies is aanmelden wel noodzakelijk. U kunt zich hiervoor opgeven tot en met dinsdag 19 november. Deelname aan de excursies is gratis en voor lunch wordt gezorgd. Heb je interesse, schrijf je dan snel in, want er is een beperkt aantal plekken. Je kunt je aanmelden via de website www.apeldoorn.nl/reuvensdagen