Stedendriehoek

Medialab grote sprong vooruit in techniekonderwijs

Interieurstyliste en ontwerpster Wendy Kratt heeft samen met Klaas Kuperus het eerste onderwijskundige medialab van Nederland – binnen het voortgezet onderwijs – in Amstelveen ingericht. In dit multifunctionele lab vind je onder andere de toepassingen van Virtual Reality, Immersive Computing, Robotica, 3D-scanners en een hypermodern interieur geïntegreerd in het onderwijscurriculum.

In 2020 gaat het Techniekpact van start. In dit pact staan afspraken die onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers, studenten, de regio en rijksoverheid hebben gemaakt over het opleiden van meer bèta- en technisch talent en het aantrekkelijker maken van werken in de techniek. Een manier om dit te doen is door het ontwikkelen van zogeheten medialabs op scholen, die onderdeel uitmaken van het onderwijscurriculum. Klaas Kuperus (sales director van de Rekenwinkel) werd gevraagd om zo’n lab in te richten bij het Amstelveen College. Met beide handen greep hij deze kans aan, maar verder dan apparatuur en lesmateriaal ging zijn aanbod niet. Hij schakelde interieurstyliste en ontwerpster Wendy Kratt (eigenaar van ELEVATION interior design) in. Zij is gespecialiseerd in het effect van kleur, sfeer en de toegevoegde waarde van beleving. “Het lokaal moet prikkelen, stimuleren en inspireren”, vertelt zij. “Het moet zowel mooi als functioneel zijn.”

Vrije hand
Klaas en Wendy kregen bij het Amstelveen College al snel de vrije hand om honderd vierkante meter in te richten. “Als je innovatieve hardware gaat gebruiken, dan willen we dat ook in een ruimte doen die inspireert en je uitnodigt om aan de slag te gaan”, legt Klaas uit. “Van de vloer tot muren, plafond en verlichting: alles is door Wendy aangepakt.” Bij het Amstelveen College zijn twee lokalen één grote ruimte geworden met de nieuwste technologie. Over alles is nagedacht; het begint al met een enorm indrukwekkende entree die de leerling verwelkomt in een totaal andere wereld. Het lokaal is ruim opgezet en heeft een open constructie. Wendy: “Ik heb onder andere gebruik gemaakt van kleuren die wetenschappelijk effect hebben op het verhogen van concentratievermogen en het stimuleren van de creativiteit. Dit resulteert in bijvoorbeeld betere studieresultaten. Doordat er een futuristische, space-achtige sfeer is gecreëerd, wordt de fantasie geprikkeld en de autonome motivatie – leergierigheid vanuit het kind zelf – gestimuleerd om met techniek aan de slag te gaan.”

Ook is techniek geïntegreerd in het interieur door programmeerbaar meubilair met oplaad-units, magnetische-whiteboardmuren en scanbare visuals, voorzien van informatiefilmpjes. Er is nagedacht over in hoogte verstelbare bureaus langs de muur en balanskrukken bij een projecttafel die een actieve zithouding en daardoor de creatieve geest stimuleren. Het stalen huis met ledverlichting is een ware eyecatcher en zorgt voor een optische ruimteverdeler binnen de rest van het lokaal. Verder is er rekening gehouden met mogelijke andere lesopstellingen, dus er zijn verrijdbare tafels en makkelijk verplaatsbare stoelen, voor andere indelingen in de ruimte. Begin vorige maand werd het lokaal feestelijk geopend door Paul Rosenmöller (Voorzitter Voortgezet Onderwijs Raad), Anke de Peuter (rector-bestuurder van het Amstelveen College) en Herbert Wormgoor (directie HP Nederland).

‘Best bijzonder’
Het powerduo Wendy Kratt en Klaas Kuperus is al in gesprek met meerdere scholen in Nederland over het ontwikkelen van deze labs, waaronder ook een basisschool in Apeldoorn. Klaas: “Een multifunctioneel medialab is wellicht een grote investering, maar het zorgt er wel voor dat scholen zich kunnen onderscheiden. In Amstelveen hebben we gemerkt dat vermelding van dit initiatief direct een enorme toestroom van nieuwe leerlingen in het nieuwe jaar opleverde. Kun je nagaan nu het echt daadwerkelijk in gebruik genomen is.” Met de scholen organiseert Klaas ook een soort vangnet, waardoor de apparatuur op den duur kan worden vervangen. Hij glimlacht: “Het is best wel bijzonder dat wij als kleine Apeldoornse onderneming een dergelijk project mogen realiseren, dat we nationaal kunnen uitrollen.”