Stedendriehoek

Max verwelkomt buitenaardse wezens op aarde

DEVENTER/APELDOORN – Nederlandse science fiction-films worden nauwelijks gemaakt. Max Middelburg uit Deventer ging met het Open Filmteam de uitdaging aan om een volledige filmwereld te bouwen voor de korte film Welcome to Earth. Hij werkte vanaf het begin van het project aan veel van de meest zichtbare sets en props uit de film.

Filmen in de regio
De film speelt zich af in 2618, wanneer mensen zijn uitgestorven. Vier aliens reizen naar aarde om het museum van de mensheid te bezoeken. Het verhaal werd grotendeels in Apeldoorn gefilmd, en trok veel deelnemers uit de omgeving aan. Max vond het filmteam via een krantenartikel: “Ik zag een paar jaar geleden dat er gefilmd werd in de regio en werd meteen enthousiast over de mooie en bijzondere werkwijze van het Open Filmteam: amateurs en professionals werken samen aan een filmproject. Ik legde via de website www.openfilmteam.nl contact en kon meteen aansluiten. Sindsdien ben ik betrokken bij een aantal toffe filmprojecten!”

Een bijzonder project
Met Welcome to Earth deed Max mee met het grootste project van het Open Filmteam. Een uniek project, vertelt hij: “Korte science fiction-films worden nauwelijks gemaakt in Nederland.” Om de filmwereld tot leven te wekken, werkten de teamleden onder andere sets, kostuums, props en speciale make-up uit. Max hielp mee met de props, kostuums en sets. “Écht heel leuk! Elke keer stap je in een onbekend en spannend maakproces, en al doende wordt het eindresultaat steeds zichtbaarder en tastbaarder: dat is zó tof! Hoewel ik er zelf aan heb gewerkt, vond ik de props, decorstukken en de sets erg indrukwekkend!“

Leren van elkaar
Toch vindt Max het onderdeel waar hij zelf aan werkte, niet het bijzonderste onderdeel van de film: “Het meest opvallende aan Welcome to Earth vond ik de transformatie van onze acteurs naar de aliens door een ervaren grime/make-up-team. Het eindresultaat is onherkenbaar en erg goed gedaan.” Het doel van het Open Filmteam, dat mensen rondom een filmproject bij elkaar brengt om van elkaar en het proces te leren, is wat Max betreft behaald: “Tijdens het maakproces leer je echt van elkaar en iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen. Het was een onwijs toffe en leerzame ervaring om hieraan mee te werken!”

Online te zien
Het project werd mogelijk gemaakt door steun van het fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en sponsoring van Gigant in Apeldoorn. De film is te bekijken op: http://openfilmteam.nl/welcome-to-earth. Max is trots op het eindresultaat, en de manier waarop het tot stand is gekomen. “Samen met een team van leuke mensen een echte film maken – van niets naar iets – is echt iets waar ik reuze trots op ben! Het samenwerken is iets wat het Open Filmteam uniek maakt! Ik ben een trots crew-lid!”