Stedendriehoek

Martijn in de voetsporen van oom Teun

EPE/APELDOORN – Treedt Martijn Mulder in de voetsporen van zijn oom Teun Mulder? Laatstgenoemde, meervoudig wereldkampioen en Olympisch kampioen op de baan, is recent gestopt als professional.

Deze vraag is nog veel te vroeg om te beantwoorden, vindt Martijn Mulder uit Epe (links op foto), die in Omnisport in Apeldoorn Nederlands Kampioen op de baan is geworden bij de jeugd op de onderdelen ploegenachtervolging en teamsprint. “Het fietsen vind ik erg leuk om te doen. Ik ben nu een jaar of drie serieus aan het wedstrijdfietsen. In de zomerperiode rijd ik op de weg en in de winterperiode ben ik op de wielerbaan te vinden. Een mooie combinatie, vind ik zelf.”

Daarnaast zit Martijn op het RSG Noord-Oost Veluwe in Epe en volgt hij tweetalig Atheneum. Best pittig geeft hij zelf toe, de combinatie van topsport en leren, maar het gaat goed. Veel structuur en ‘wat je op school kunt doen, doe ik ook, zo hoef ik thuis minder te doen’. “Verder is de begeleiding en ondersteuning vanuit school uitstekend, waardoor ik op tijd op de trainingen kan zijn. Momenteel train ik drie keer per week twee uur en in de weekenden rijd ik vaak wedstrijden.”

Het Nederlands Kampioenschap op de baan was erg spannend. “We wisten dat we met de ploegenachtervolging kans maakten op een podiumplek, maar bij de kwalificaties ging het bijna mis; we konden ons gelukkig nog net plaatsen voor de finales. Na een goede evaluatie was er weer rust in het team en dit resulteerde in de eerste plek.” Bij de teamsprint was het ook erg spannend. De twee beste ploegen zaten na de kwalificatie erg dicht bij elkaar. In de finale legde Martijn met een snelle opening de basis voor de winnende eindtijd. “Mijn teamgenoot Ryan Gal reed een goede tweede ronde en maakte het daarmee af, waardoor we de winnende tijd hadden. Ik ben erg blij met het resultaat.”

En de toekomst? Martijn: “Dat zien we wel. Op dit moment zit ik in de regionale selectie (RTC), waar ik prima word begeleid en kan groeien. Ook de wielervereniging AR&TV de Adelaar, waar ik lid van ben, geeft goede trainingen, waardoor ik nog kan groeien. Ik vind het erg leuk om te doen en het gaat ieder jaar een beetje beter.”

Tenslotte, wie beschouwt hij als zijn grote voorbeeld? “Roy van de Berg! Hij is ook een superstarter. Maar vooral natuurlijk mijn oom Teun Mulder, haha.”