Stedendriehoek

Mag het socialer, veiliger en zuiniger in Apeldoorn?

De SGP wil een ander beleid in Apeldoorn. Socialer, veiliger, zuiniger. SGP-lijsttrekker Henk van den Berge staat in de startblokken.

Sinds 2002 zit Van den Berge (56) in de gemeenteraad. Hij combineert een scherpe analytische blik op beleid met een warm kloppend hart voor burgers.

Van den Berge was in 2005 voorzitter van de raadscommissie die onderzoek deed naar het grote conflict tussen de gemeente en handelsbedrijf Reesink. In 2012 was hij voorzitter van de commissie die de grote problemen bij het grondbedrijf onderzocht. 

Wat zijn speerpunten voor de SGP?

“De SGP heeft drie speerpunten: Zorg voor de medemens, een veilige leefomgeving en verantwoord omgaan met belastinggeld. Daar maken wij ons sterk voor.”

De SGP staat bekend als een erg sociale partij. Waarom?

“De SGP heeft een hart voor mensen, vooral voor kwetsbare mensen in onze harde maatschappij. Voor minima, voor mensen met psychische of lichamelijke problemen, voor mantelzorgers, voor ouderen die eenzaam zijn, voor zwerfjongeren. Wij vinden dat niemand tussen wal en schip mag vallen.” 

Wat moet beter in de zorg?

“In sommige gevallen is een verruiming van de huishoudelijk hulp nodig. Bovendien moet er meer waardering komen voor mantelzorgers. Ook kampt bijvoorbeeld de jeugdzorg met behoorlijke problemen.”

Een veilige leefomgeving. Wat wil de SGP?

“Apeldoorn heeft drastisch bezuinigd op onderhoud van plantsoenen, fietspaden en wegen. De SGP pleit voor een forse verbetering van het onderhoud. Buurten in onder meer De Maten en Zuid hebben dringend een opknapbeurt nodig. Ook is een harde aanpak van criminaliteit nodig. De wijkagent moet zichtbaarder zijn.” 

Hoe besteedt Apeldoorn mijn belastinggeld?

“Apeldoorn steekt een miljoen in het Giro-wielerevenement en vele tonnen in topevenementen en Omnisport. Orpheus slokt elk jaar ruim 4 miljoen euro op. Maar dit zijn géén kerntaken van de gemeente. De SGP pleit voor het zorgvuldig besteden van belastinggeld. Ook willen wij geen hogere ozb-belasting.” 

Het SGP-motto bij de verkiezingen is ‘hart voor Apeldoorn’. Wat houdt dat in?

“Het hart heeft te maken met ons binnenste, met onze overtuiging. Vanuit Bijbelse waarden en normen zoeken wij het beste voor alle inwoners. Geen koopzondagen bijvoorbeeld. Niet altijd in bedrijf, maar rust op zondag. ‘Hart’ heeft ook iets hartelijks, iets warms. Zó willen wij politiek actief zijn. Met een open houding richting burgers, raad en college. Respectvol.”