Stedendriehoek

Liefst 51 kunstenaars op 39 locaties

APELDOORN – Voor de 21e keer op rij stellen kunstenaars in de gemeente Apeldoorn hun werkruimte open voor publiek tijdens de Open Atelierroute 2019. Op zaterdag 18 en zondag 19 mei, van 11.00 tot 17.00 uur, zijn 51 kunstenaars te bezoeken en kan een kijkje worden genomen achter de schermen. In een handzaam boekje en op de plattegrond staan alle deelnemers vermeld. Dit jaar is er bovendien een digitale kaart beschikbaar.

Niets is zo leuk als het nemen van een kijkje in een atelier, te zien hoe de kunstenaar werkt en daarover in gesprek te gaan. Tijdens deze editie doen maar liefst 51 kunstenaars mee, op 39 locaties. Ongeveer de helft van de deelnemende kunstenaars is aangesloten bij Stichting Ateliers Apeldoorn. Het evenement geniet inmiddels bekendheid tot ver buiten de regio.

Twee van de deelnemende kunstenaars zijn Anouk Bijsterbosch en Wilma Stegeman. Eerstgenoemde maakt haar debuut bij de Atelierroute, Wilma doet inmiddels alweer voor de derde keer mee: “Eén keer per twee jaar, want je moet ook de tijd nemen om nieuw werk te kunnen presenteren.” Ze zijn enorm tevreden over het aantal deelnemers en vooral: “Toch weer tien nieuwe gezichten. De animo voor deze route is elke keer weer groot, erg fijn om te zien.”

Bezoekers van de Open Atelierroute kunnen tijdens het weekeinde kennismaken met diverse stijlen en technieken in beeldende kunst. “De diversiteit van het getoonde werk is de grote kracht van het evenement”, knikken beide dames. “Onder de deelnemers zijn zowel professionele- als amateurkunstenaars. Het mooie hiervan is dat de atelierbezoekers zelf kunnen ontdekken wat ze mooi vinden. Via het programmaboekje en de digitale kaart kunnen ze van tevoren al bepalen wat ze willen gaan zien.”

Zowel Anouk als Wilma hebben (deels) hun kunstzinnige opleiding genoten in het buitenland, respectievelijk in Florence en Riga. “De Russische Academie in Florence brengt de technieken van de Renaissance-schilders bij. Wie daar zijn of haar opleiding heeft voltooid, blijft in die traditie schilderen”, vertelt Anouk. Ze staat daarmee feitelijk lijnrecht tegenover Wilma, die de tijdens haar stage in Letland geleerde technieken juist losgelaten heeft en haar eigen stijl ontwikkeld. “Ik geef ook tekenles aan kinderen van 8 jaar en ouder; die laat ik soms aan de slag gaan met het tekenen van een appel of stilleven, maar ook met fantasieopdrachten. Het belangrijkste is dat ze zich creatief leren uiten, want dat is zo goed voor hun ontwikkeling ook op andere gebieden.”

Wilma heeft haar atelier aan de Dovenetel in Apeldoorn, Anouk heeft er als (relatief) beginnend kunstenaar nog geen. “Ik ga in het Atelierrouteweekend buiten schilderen, en plein air, aan de Egerlaan. Overigens alléén op zondag. Wat ik met mijn kunst hoop te bereiken? Ach, als ik één mens met mijn werk kan raken, dan is het voor mij al gelukt.”

Aan de vooravond van de Open Atelierroute, vrijdag 17 mei om 17.00 uur, verzorgen Wilma Stegeman en haar collega-beeldend kunstenaars René Heeres en Peter ten Lohuis, een bijzondere preview in hun atelier aan Dovenetel 21. Samen met Peter Claessens van Koken en Zo verzorgen zij een unieke VIP-avond. Bezoekers krijgen dan een compleet diner – op basis van biologische producten – met wijn in één van de ateliers en tussen de gangen door een rondleiding in de ateliers van de andere kunstenaars. Het aantal plaatsen is beperkt; opgeven is mogelijk via e-mail info@petertenlohuis.nl.

Overzichtstentoonstelling
In het weekend vóór de Open Atelierroute (dus op zaterdagmiddag 11 en zondagmiddag 12 mei) en in het weekend van de Open Ateliers is er een overzichtstentoonstelling in de Loolaan Galerie, gevestigd aan Loolaan 31a. Hier is één werk te zien van iedere deelnemende kunstenaar. Zo kunnen bezoekers – letterlijk en figuurlijk – alvast een beeld krijgen van de verscheidenheid op artistiek gebied én een gerichte keuze maken welke ateliers ze een week later gaan bezoeken.

De brochure met plattegrond is verkrijgbaar bij de Loolaan Galerie, CODA Museum en CODA Bibliotheek, in horecagelegenheden en tal van andere adressen in de gemeente. Ook op de website www.ateliersapeldoorn.nl is de informatie (dus ook de digitale kaart) te raadplegen.