Stedendriehoek

Licht en leven met ‘Zin in de zomer’

EPEImpressionist Jan Pieter Foppen neemt met zijn nieuwe collectie ‘Zin in de zomer’ de kijker mee naar voorjaars- en zomerse taferelen op de Veluwe, Frankrijk en zelfs Italië. “Ik heb er bewust naartoe gewerkt. Vorig jaar was ik op Sicilië. Daar heb ik mooie studies gemaakt en uitgewerkt in schilderijen, zoals de typisch Siciliaanse balkons, overladen met bloemen. Maar de vijfentwintig werken van ‘Zin in de zomer’ omvatten ook andere motieven rond landschappelijke tableaus, zoals onze volkstuin hierachter, vol met dahlia’s. Er zijn ook bosgezichten van de Veluwe en landschappen uit Frankrijk”, vertelt de ambachtelijke schilder die werkt met de pigmentrijkste olieverf en zachte kwasten.

Diverse afmetingen
Foppen weet kleuren en vormen op een mooie manier te combineren en is kieskeurig als het aankomt op het juiste formaat doek voor zijn schilderijen. “Alle werken zijn gemaakt met olieverf en in diverse afmetingen. Ik heb doeken van 1.20 x 1.60 meter, maar ook kleinere van 20 x 30 centimeter. Ik heb geen standaard formaten, het gaat van megagroot tot klein. Ik wil iedere keer kijken waarop het motief het best tot zijn recht komt. Ik denk na over de compositie en dat kan soms op een vierkant doek zijn, dan weer langwerpig.”

Tentoonstelling
De tentoonstelling duurt drie weken, opent op 12 en 13 mei en is te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur. In die tussentijd ligt het werk voor Jan Pieter Foppen niet stil. “Ik blijf natuurlijk doorschilderen aan andere werken, want het is mijn professie. Ik doe dit niet hobbymatig.”
Foppen is meester in het vastleggen van onzichtbare taferelen die niet bijzonder zijn. Doodgewone momenten die je op het moment zelf niet bewust beleeft. Als impressionist weet hij daarmee steeds weer te verrassen. Meer nog dan gebouwen, mensen of bomen is de hoofdrol in zijn schilderijen weggelegd voor het licht. Van het lome zomeravondlicht tot knisperend winterochtendlicht. Het licht is bijna tastbaar. Het strijkt, het spettert, het omhelst, het omfloerst, het aait, het gloort en het dwarrelt.

Adres: Lichttorenweg 10 in Epe. Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Voor meer informatie: www.janpieterfoppen.nl