Stedendriehoek

Lekker chillen op een waterbed

APELDOORN – Bewoners van de Viermaster, locatie van Zorggroep Apeldoorn e.o., kunnen sinds kort relaxen in een eigen chillroom. In de Viermaster wonen (jong)volwassenen met niet-aangeboren hersenletsel. Ook verblijven er jongeren met de spierziekte Duchenne en ALS.

In de ruimte ontspannen bewoners met behulp van voorwerpen, beelden, kleuren en geluiden die de zintuigen aangenaam prikkelen. Dit heeft een positief effect op stemming en gedrag en daarmee de kwaliteit van leven.

Initiatiefnemer van de chillroom is Patrick Paalman, verzorgende bij De Viermaster. Tijdens een bewonersvakantie bezocht hij samen met cliënten een chillroom en raakte onder de indruk van het rustgevende effect, met name op cliënten met verminderd bewustzijn. Hij besloot samen met collega’s en bewoners een inzamelingsactie op te zetten. In een jaar tijd is er maar liefst 55.000 euro opgehaald.

Even in andere wereld
“De chillroom is echt prachtig geworden en we zijn supertrots dat het gelukt is. Dankzij de gulle giften van stichtingen, bedrijven en particulieren is de chillroom precies zo geworden als we voor ogen hadden”, aldus de initiatiefnemer. De cliënten wanen zich in de chillroom echt even in een andere wereld. Ze kunnen ontspannen op de waterbedden, voorzien van geluidsgolven, en onder de sterrenhemel genieten van (eigen) foto’s en muziek. Ook staan er twee actieve spellen in de ruimte: een tovertafel en een apparaat dat te bedienen is met oogbesturing.