Stedendriehoek

‘Lekker biertje, goed eten, in alle rust mensen kijken’

door Marc Looijen
APELDOORN – Tevreden slaat Apeldoorner Matthias (42 jaar) zijn biertje achterover op het terras van brasserie M’Joy aan het Leienplein. Hij is net een dag eerder teruggekeerd van vakantie op het Griekse eiland Corfu, om te ondervinden dat het in zijn woonplaats nota bene enkele graden warmer is.

Hij lacht: “Daar was het rond de dertig graden, hier wordt bijna de veertig aangetikt. Ik zit graag op een terrasje, maar met deze hitte wel liever in de schaduw dan in de volle zon. We zijn deze temperaturen niet gewend in Nederland, zeker niet zo lang. Veel mensen blijven, denk ik, ook wel graag binnen met de airco aan, maar ik struin liever de terrasjes af. Soms met vrienden, soms ook alleen, zoals nu. Je kunt hier in Apeldoorn overal goed terecht, maar zeker ook op het Leienplein. Een lekker biertje, goed eten, in alle rust mensen kijken, niks mis mee, haha.”
Vervolgens gaat Matthias met veel plezier op de foto met Marcella (28), eigenaresse van brasserie M’Joy. “We zijn pas sinds november vorig jaar open in deze straat en ik mag absoluut niet klagen. Dit is natuurlijk een topzomer voor ons. Je merkt wel dat het echt drukker wordt vanaf een uurtje of zeven, wanneer de temperatuur wat afzwakt.” Over de vraag welk drankje opvallend hoog scoort op haar terras, hoeft Marcella niet lang na te denken. “Hoegaarden Witbier gaat erg hard! Lekker verfrissend biertje natuurlijk.”

Vriendelijke mensen
Standaard vier keer per jaar komt Amersfoorter Gerrit (64) met echtgenote Joke naar Apeldoorn voor de brocantemarkten. “En daarnaast ook regelmatig om te winkelen. Ik vind het erg leuk hier, leuker zelfs dan Amersfoort. De mensen zijn anders hier, vriendelijker. Als je in Apeldoorn iemand groet, groet-ie terug. Dat heb je bij ons niet.” Sinds een half jaar is hij met pensioen – na dik veertig jaar te hebben gewerkt voor de Nederlandse Spoorwegen – en heeft hij meer tijd om overdag zijn favoriete drankje weg te klokken. En nee, geen alcohol. “Geef mij maar een bitter lemon.”
Wie verkoeling nodig heeft, kan dit onder andere ook vinden bij ijssalon Van Swoll. Niet alleen is het ijs koud, ook staat de airco aan, waardoor men lekker binnen kan zitten. “Het mag van mij buiten wel iets minder heet zijn”, lacht eigenaar Klaas Brasjen. “24 à 25 graden zou wel lekker zijn, maar het is echt een topjaar.” Overdag is het nog redelijk rustig met ijsjes halen, maar na zeven uur wordt het heel druk. “We zijn in principe tot half elf open, met een uitlooptijd tot half twaalf. De mensen weten dit ook en komen vaak rond tienen nog een ijsje halen.” Men gaat voornamelijk voor het frisse sorbetijs, in de smaken limoncello of honingmeloen. “Daarnaast blijft de frozen yoghurt jaar in jaar uit een echte hardloper!”

Perfecte zomer
Druk bellend vroeg in de middag op het terras van restaurant Firma van Veldhuizen wacht Inge, ook van het tegenover gelegen eetcafé Het Nieuws Van Apeldoorn, geduldig op de ‘invasie’ van gasten later die dag. “Een perfecte zomer”, glimlacht ze. Onze terrassen zitten vol ’s avonds. Wat een verschil met vorig jaar, toen de zomer zelf tegenviel. De voorzomer was toen goed en september ook, maar nu valt alles op z’n plek. Populaire drankjes hier? Toch ook wel de Radler, heerlijk fris. Maar niet alleen de drankjes vinden gretig aftrek, onze daghap blijft enorm geliefd, de satés, spareribs en hamburgers. Hoe warm het ook is buiten, de eetlust blijft gelukkig. Maar ook de kleinere hartige hapjes, zoals borrelplateaus, worden veel gevraagd.” Inge wijst tenslotte naar binnen, waar de Italiaanse kok zich klaar maakt voor de avond. “De Italiaanse keuken is echt ‘booming’ momenteel. Pasta’s, vlees en vis, het loopt allemaal als een tierelier!”