Stedendriehoek

Leerlingen Veluws College leren reanimeren

APELDOORN – Wat doe jij als iemand in je buurt onwel wordt? Voor veel jongeren geldt: ik zou wel willen helpen, maar ik weet niet hoe. Om daar iets aan te doen, kregen alle leerlingen uit de derde klas van het Veluws College vorige week en deze week een reanimatiecursus waarbij ze ook leerden een AED te gebruiken. Het project werd mogelijk gemaakt doordat serviceclubs Lions Voorst en Rotary Voorst het laatste, financiële, steentje bijdroegen.

Linda Boerkamp klopte bij de Rotary aan met de vraag of haar zoon en andere leerlingen deze cursus konden volgen. “Ik vond het belangrijk dat alle derdeklassers deel konden nemen”, zegt Linda. “Dan hebben ook de havo/vwo’ers er nog iets aan hebben voor zij naar Apeldoorn of Deventer gaan voor hun jaren in de bovenbouw. Op deze manier heeft iedereen die het Veluws College verlaat leren reanimeren, letterlijk een zaak van levensbelang.”

De handen ineen
Het Veluws College wilde het voorstel graag faciliteren, maar de financiering was een probleem. Zowel Rotary als Lions hebben als doel het dienen van de lokale gemeenschap en het bevorderen van de gezondheid van mensen. Dit project past daar uitstekend bij. “Serviceclubs zijn er om te helpen”, zeggen Lions-president Wilco van Eck en Rotary-voorzitter Ruben Veldman eensgezind. De clubs kennen veel eigen projecten en goede doelen, maar vonden dit zo belangrijk dat ze de handen ineen sloegen om er een groot succes van te maken.

Cursus
Uit onderzoek blijkt dat jongeren graag zouden willen helpen als iemand in nood verkeert, maar ze zeggen niet te weten wat ze moeten doen. Het helpt als zij al jong meer leren over EHBO en acute noodsituaties. Gedurende drie dagen leerden in totaal zo’n hondervijftig jongeren van het Veluws College hoe iemand met een stilstand in de bloedcirculatie er eigenlijk uit ziet en wat ze dan kunnen doen. Hoe werkt mond-op-mondbeademing? Hoe pas je succesvol hartmassage toe en wat doet een AED precies?

Uitbreiden
Serviceclubs Lions Voorst en Rotary Voorst zijn blij met het project en zouden het in de toekomst graag uitbreiden. Hoe meer mensen kunnen reanimeren en weten hoe een AED werkt, hoe meer mensen er kunnen worden geholpen in geval van nood. Het doel is dat elke leerling die in de gemeente Voorst van de middelbare school gaat weet hoe hij of zij moet reanimeren en een AED moet gebruiken. Een mooie uitdaging voor de komende jaren.