Stedendriehoek

‘Laten wij mensen met dementie niet vergeten’

APELDOORN – Johnny van Straaten zet zich al ruim vijf jaar in voor de minder bedeelden in Apeldoorn. Dit deed hij lange tijd samen met zijn broer en wat vrienden, maar dit jaar had hij een andere organisatie voor ogen, namelijk Dagelijks Leven. Dit is een landelijke zorgorganisatie die vorig jaar twee verzorgingshuizen in Apeldoorn opende.

In Apeldoorn-Zuid zijn vorig jaar de verzorgingshuizen het Staatsliedenhuis en het Zuiderparkhuis geopend, die kleinschalig wonen aanbieden aan mensen met (gevorderde) dementie. Tijdens een gesprek met de locatiemanagers ontstond bij Johnny het idee om zich in te zetten voor deze verzorgingshuizen. “Er is meer behoefte aan vermaak voor de bewoners, waaronder spullen om de tuin aan te kleden, en bijvoorbeeld een Silverfit Alois”, legt hij uit. “De Inspectie voor de Gezondheidszorg schrijft voor dat zorgorganisaties hun cliënten nog meer kunnen stimuleren om te bewegen. Wanneer mensen met (beginnende) dementie weinig actief zijn, komen ze in een neerwaartse spiraal terecht en verliezen ze sneller hun lichamelijke en geestelijke vermogens.”

De Silverfit Alois biedt een breed scala aan stimulerende en ontspannende activiteiten voor de bewoners. Ze worden op een leuke manier gemotiveerd om fysiek, sociaal en emotioneel actief te zijn. “Met dit apparaat is het bijvoorbeeld mogelijk om op een rollerbank te fietsen, waardoor het lijkt alsof de bewoners door hun oude woonwijk fietsen. Dat haalt oude herinneringen naar boven.” Het enige probleem is dat dit apparaat (met alle opties) ruim 10.000 euro kost. Johnny heeft al een aantal toezeggingen van organisaties en bedrijven gekregen, maar lang niet genoeg om het apparaat te financieren. Daarom start hij maandag 3 juni zijn crowdfundingactie via voorapeldoorn.nl.

“Laten wij er voor zorgen dat wij deze mensen niet vergeten. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat dit apparaat in beide huizen komt te staan, zodat de cliënten op een laagdrempelige manier in beweging kunnen komen.” Steun de actie via www.voorapeldoorn.nl of neem contact op via e-mail johnnyvanstraaten55@gmail.com.