Stedendriehoek

Langste Platenbeurs: waarom is vinyl weer hip?

APELDOORN – Op Tweede Pinksterdag (10 juni) is Versnel Hifi te vinden op de Langste Platenbeurs van Nederland, in het centrum van Apeldoorn. Bij de twaalf meter lange stand van Versnel Hifi vindt u niet alleen tweedehands LP’s en diverse reinigingsmiddelen. Ook kunt u zich vergapen aan moderne Rega-platenspelers in een klassiek jasje. Arnold Versnel, eigenaar van Versnel Hifi, denkt de hernieuwde belangstelling voor vinyl wel te kunnen verklaren.

Genieten van de ouderwetse klanken
Vanwege de muzikale happening in Apeldoorn is Versnel Hifi deze pinkstermaandag ook geopend. De zaak beschikt over diverse luisterruimtes, waar u het onderscheidende geluid van de verschillende platenspelers zelf kunt beluisteren. Eigenaar Arnold Versnel verwacht een drukte van belang. “Muziek luisteren wordt langzamerhand weer een ritueel, net als vroeger”, zo stelt hij. “We merken dat jongeren, die de laatste tien à vijftien jaar geen enkele binding meer hadden met hoogwaardige audio-apparatuur, zich nu ineens interesseren voor “vintage” hifi-systemen. Versterkers, luidsprekers en vooral ook platenspelers van pakweg vijftig jaar geleden zijn weer helemaal in.” Versnel voegt eraan toe dat deze apparatuur zelden nog in technisch optimale conditie is. Hierdoor neemt de vraag naar nieuwe platenspelers en traditionele luidsprekers en versterkers langzaamaan weer toe, meent Versnel.

Het tweede leven van de LP
Terwijl digitale streamingdiensten tegenwoordig ‘hot’ zijn, lijkt ook de bijna 150 jaar oude platenspeler weer volledig op de weg terug. Vintage is het nieuwe modern, zo beaamt ook Versnel. “Jongeren, maar regelmatig ook ‘ervaren luisteraars’, ervaren bij het draaien van een LP’tje weer iets tastbaars in handen te hebben. Je krijgt een mooi bedrukte hoes in handen, vaak zelfs met fotowerk en complete boekjes met songteksten erbij. Je voelt en ruikt de sfeer van vroeger.”

Muziek luisteren op de traditionele manier werkt ontspannend. Zoals Wilco de Bruin, organisator van de Langste Platenbeurs, onlangs al zei in De Stentor: “Je luistert heel bewust muziek. Je pakt twintig minuten voor jezelf en neemt daarna de beslissing of je de plaat omdraait.” Versnel is het hier roerend mee eens. Hem valt op dat digitaal muziek luisteren via diensten als Spotify vaak inhoudt dat men alleen ‘losse’ nummers luistert. “Maar een album vertelt een verhaal. Bij het luisteren van een LP beluister je automatisch het gehele album. Dat geeft meer rust en ontspanning”, aldus Versnel.

Kwaliteitsverschillen
De comeback van vinyl zorgt ervoor dat het aantal aanbieders ook groeit. Dit komt de muziekkwaliteit niet altijd ten goede. Versnel: “We merken ook er heel veel zogeheten USB-platenspelers worden verkocht van abominabele kwaliteit. Het zijn de goedkope Chinese platenspelers die je soms ook in talkshows ziet. Zo ongeveer de slechtste kwaliteit platenspelers op aarde…” 

Tijdens de Langste Platenbeurs van Nederland, op Tweede Pinksterdag, kunt u diverse platenspelers beluisteren. De markt, georganiseerd door platenzaak Variaworld uit Apeldoorn, duurt van 10 tot 17 uur en is vrij toegankelijk.