Stedendriehoek

‘Laat voor iedereen de jaarwisseling een feest zijn’

APELDOORN – Apeldoorners zijn verdeeld in hun mening over vuurwerk. Dat blijkt uit een recente enquête van De Stentor. De één vindt het prachtig om naar te kijken of om zelf af te steken, de ander ervaart er overlast van of vreest voor het welzijn van zijn huisdier.

Op 8 november haalde een motie over vrijwillige vuurwerkzones in Apeldoorn het net niet (20 tegen, 19 voor). Gesteund door zoveel positieve reacties heeft een aantal politieke partijen besloten zelf een campagne te starten richting de komende jaarwisseling. Deze bestaat uit onder meer een posteractie.

De partijen D66, GroenLinks, GemeenteBelangen, 50PLUS en Lokaal Apeldoorn willen graag dat iedere Apeldoorner een fijne jaarwisseling heeft, met of zonder vuurwerk. Daarom starten zij voor de jaarwisseling 2018-2019 met een experiment om vrijwillige, vuurwerkvrije zones te promoten. De boodschap van de campagne is dat inwoners met elkaar in gesprek gaan over waar in je buurt wel of niet vuurwerk af te schieten. Doel is om bewustwording te creëren dat veel mensen overlast van vuurwerk ervaren en dat je daar rekening mee kunt houden. “We moedigen bewoners aan om afspraken met elkaar te maken over het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Initiatiefnemers kunnen de poster uit Nieuwsblad Stedendriehoek ophangen in hun vuurwerkvrije straat, buurt, speeltuin of plein.”

“U kunt als initiatiefnemer zelf een poster ophangen of bij uw buren inventariseren om dat samen te doen. Ook kunt u overleggen of er steun is voor een vuurwerkvrije zone in uw straat of voor bijvoorbeeld een specifiek plein of speeltuintje. Maak met elkaar afspraken waar u zich allemaal in kunt vinden. Houd ook rekening met buren die wél graag vuurwerk willen afsteken. Let op: alle afspraken die u maakt in uw buurt moeten wel in lijn zijn met bestaande regelgeving. De toegestane afsteektijden zijn in Nederland van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. Daarbuiten is het afsteken van vuurwerk hoe dan ook verboden.”
“De vuurwerkvrije zone is een initiatief voor en door bewoners. De gemeente heeft geen handhavende rol. Een aantal politieke partijen en maatschappelijke organisaties ondersteunen uw initiatief met posters. Eventuele reacties op deze campagne kunt u achterlaten op apeldoorndirect.nl/vuurwerkvrij.”